Cristian ANDREI
20094 vizualizări 12 dec 2014

Vicepreşedintele PSD, Paul Stănescu, a comentat pentru gândul că în partid se doreşte trecere la o ”formă de comunism”, el întrebându-se retoric dacă liderii PSD vor să se întoarcă la ”epoca Stalin”.

Reacţia lui Stănescu, preşedinte al CJ Olt, a venit după ce preşedintele executiv al partidului, Liviu Dragnea, a propus ca şefii de Consilii Judeţene să nu mai aibă dreptul să fie şi preşedinţi de organizaţii. Paul Stănescu a adăugat că, dacă se doreşte separarea funcţiilor politice de cele administrative, acest lucru ar trebui pornit de la funcţia de premier.

Mai mulţi comunicatori ai PSD au ieşit în acestă dimineaţă cu mesajul că toţi parlamentarii social-democraţi susţin propunerea lui Dragnea şi Ponta privind separarea funcţiilor administrative de cele politice. În replică, Marian Oprişan şi Paul Stănescu au cerut ca nici preşedintele PSD să nu mai poată fi premier, prin aplicarea acestui principiu de sus până jos. 

”Partidul ar trebui separat de chestiunea adminstrativă, dar asta ar trebui şi la primul-ministru, peste tot. Noi îi susţinem la conducerea partidului, atât pe Victor Ponta, cât şi pe Liviu Dragnea. De aici încolo putem discuta orice. Acest principiu să se aplice peste tot şi la Bucureşti. Când se aplică un principiu, trebuie să fie valabil de sus până jos. Chiar e o idee bună asta a lui Liviu Dragnea, nu e o idee rea”, a afirmat Stănescu pentru gândul. Aceasta este cea de-a doua poziţie a unui vicepreşedinte PSD care cere ca funcţia de premier să nu fie asumată de preşedintele PSD. Primul care a propus acest lucru a fost preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, care este şi vicepreşedinte PSD. 

 

Paul Stănescu a avut o contrapropunere la anunţul lui Liviu Dragnea: desfiinţarea Consiliilor Judeţene şi a primăriilor. 

”Cu ce a propus Liviu Dragnea sunt de acord şi eu propun mai mult, o să fie o propunere a mea şi în UNCJR, şi în cadrul partidului să desfiinţăm Consiliile Judeţene, să desfiinţăm funcţia de preşedinte al CJ, să trecem la o formă comunistă până la urmă, că asta se vrea în care prefectul sau guvernatorul să conducă în teritoriu”, a fost poziţia radicală a lui Paul Stănescu.

El a spus că, în ”lumea vestică”, comunităţile locale îşi decid singure soarta.

”Cred că s-a ajuns prea departe, cred că în loc să trecem la o formă de democraţie, cum privim cu bucurie spre vest, noi vrem să ajungem în altă parte. Din punctul meu de vedere, nu este bine să facem aşa ceva, dar dacă se vrea, eu, unul voi fi de acord şi voi propune desfiinţarea CJ-urilor şi a funcţiei de preşedinte de la CJ”, a spus vicepreşedintele PSD.

Acesta s-a arătat deranjat de formula de baron care i se pune.

”Eu nu mă simt un baron local şi nu m-am simţit niciodată un baron local, eu sunt un om simplu, care merge la Biserică, la Sfânta Liturghie, un om care face parte din comunitatea locală şi eu cred că noi comunităţile locale noi trebuie să ne decidem singuri soarta. Eu o să propun să desfiinţăm tot, vrem să ne întoarcem înapoi la epoca Stalin? Este o întrebare retorică”, şi-a continuat Stănescu poziţia.

Preşedintele PSD Olt a ţinut să precizeze că sprijină în continuare echipa Ponta, Dragnea, dar dacă principiul se va aplica în teritoriu, nici la Bucureşti preşedintele partidului nu poate să fie şi premier.

Explicaţia lui Dragnea: Prea multă putere acumulată într-o funcţie

”Vreau să explic de ce am ieşit cu această propunere şi de ce o susţin: ceea ce se vede la televizor în ultimele zile şi nu numai în ultimele zile, reprezintă efectul. O abordare serioasă are ca ţintă cauzele. Şi noi discutăm de două lucruri: există percepţia că este acumulată prea multă putere într-o funcţie, respectiv funcţia de preşedinte de CJ - şi politică şi administrativă. Şi în opinia mea, pe care o susţin şi care are din ce în ce mai mulţi susţinători, trebuie separate aceste două funcţii”, a reacţionat Liviu Dragnea, după ce din teritoriu au început să apară nemulţumiri.

Vicepremierul a adăugat că la nivelul Consiliilor Judeţene, execuţia să aparţină unui administrator public şi nu şefului de CJ.

”Practic, propun ca preşedinţii de CJ să aibă ca principală atribuţie aceea de a coordona şedinţele de CJ, de a le conduce şi de a aproba în Consilii politicile de dezvoltare ale judeţului, iar ele să fie puse în practică, în execuţie, de către administratorul public, care să ocupe această funcţie prin concurs. Nici nu e nevoie să modificăm legislaţia, pentru că există în legislaţie calitatea de administrator public”, a spus Dragnea.

Preşedintele executiv a pledat pentru menţinerea funcţiei de premier de preşedintele PSD, afirmând că acest cumul de funcţii nu înseamnă tot acumulare de prea multă putere. 

 

Citește și: