Anca SIMINA
2858 vizualizări 15 iul 2013

Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze implicarea serviciului special al Ministerului de Interne, cunoscut ca "Doi şi-un sfert" ca reprezentant al Guvernului în negocierile pentru recuperarea creanţelor Rompetrol, în perioada 2010-2011.

"În 2011 nu eram într-o funcţie care să îmi permită acces la ce făcea DGIPI. Nu comentez ce nu cunosc", a explicat pri-ministru întrebat de gândul cum vede această implicare.

Direcţia de Protecţie Internă a Ministerului de Interne, fostă DGIPI, a primit la finalul anului 2010, în timpul Guvernului Emil Boc, mandat de a negocia, în numele statului recuperarea a 517 milioane de euro, considerate de Executiv restanţe ale Grupului Rompetrol N.V. faţă de biugetul de stat, a explicat la INTEVIURILE GÂNDUL şeful OPPSI, Gabriel Dumitraşcu. Informaţia a fost confirmată, voalat, de ministrul de Interne de la acea vreme, Traian Igaş.

DGIPI a fost scoasă din joc în martie 2012, fiindu-i schimbat atunci şi şeful de la acea vreme, Cristian Lăţcău.

DGIPI a fost transformată, în prima şedinţă a Guvernului Ponta II din decembrie 2012, în Departament, trecând practic în puterea instituţională directă a premierului.

După zece ani şi şapte Guverne statul va încasa efectiv doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol în 2003, pentru rafinăria Petromidia în jurul căreia Dinu Patriciu şi-a construit afacerea în anii 2000. Cu perspectiva incertă că, din cei 18% cu care rămâne acţionar în companie, va scoate în următorii ani profit.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ŞI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Citește și: