Anca SIMINA
631 vizualizări 10 iul 2013

Biroul de Turism pentru Tineret, societate cu un patrimoniu imobiliar estimat la 200 de milioane de lei şi la care statul este majoritar, va fi preluat de Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de Nicolae Bănicioiu. Transferul BTT de la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) la ministerul lui Bănicioiu a fost aprobat miercuri prin Hotărâre de Guvern cu argumentul unei "gestionări mai eficiente a activităţii, prin integrarea acesteia în programele ministerului şi reevaluarea modurilor de exploatare a patrimoniului imobiliar".

Decizia a fost justificată de Guvern cu rezultatele controalelor din ultimii trei ani pe masă. Acestea au arătat, susţine Executivul, "grave deficienţe în ceea ce priveşte punerea în valoare a patrimoniului imobiliar al societăţii, ca urmare a contractelor încheiate". Mai exact, "beneficiile de natură economică obţinute de societate sunt minore, în raport cu valoarea activelor societăţii aflate în regim de exploatare comerciala de către terţi", se arată în nota explicativă a actului normativ.

Guvernul reclamă că BTT a încheiat contracte dezavantajoase pentru perioade ce depăşesc 10-15 ani, a acumulat datorii şi a ratat astfel obiectivul de pprivatizare.

BTT are 12 filiale în ţară (Bacău, Botoşani, Brăila, Cluj, Costineşti, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman, Neamţ, Sălaj şi Bucureşti), doar sediul central având încă obligaţia de a-şi menţine activitatea de agenţie de turism.

Din datele făcute publice de fosta AVAS, acum AAAS, în 2008 societatea deţinea încă 17 terenuri cu suprafaţă totală de 77.853 de metri pătraţi şi clădiri cu suprafaţă desfăşurată totală de peste 109.000 de metri păstraţi. Cele mai cunoscute sunt hotelul Forum din Costineşti, vilele Belvedere şi căsuţele de piatră din aceeaşi staţiune. În evaluările AVAs de la finalul lui 2008, întregul patrimoniu imobiliar al BTT era de peste 200 de milioane de lei.

Citește și: