Anca SIMINA
8482 vizualizări 27 nov 2013

După ce l-a aşteptat, în mod excepţional, cu garda de onoare, la scara avionului, Victor Ponta vrea să îl conducă pe premierul chinez, Li Keqiang, şi la aeroport. Momentul, neprevăzut în programul oficial, a fost negociat în timp ce Li se află la Parlament, de către consilierul de stat Geanina Puşcaşu, cu stafful acestuia. Mesagera premierului le-a transmis astfel oficialilor chinezi care se ocupă de protocolul vizitei că Ponta "şi-ar dori foarte mult să îi facă o surpriză, să îl conducă la aeroport şi eventual să bea un ceai acolo".

Gesturile de protocol peste uzanţe au fost o constantă pe parcursul tuturor celor trei zile cât Li a stat la Bucureşti. În mod excepţional, la discursul pe care îl susţine în faţa Camerelor Reunite, lui Li i s-a rezervat un loc special între preşedinţii acestora, pe cea mai înaltă treaptă a sălii. Pentru acelaşi discurs, Palatul Parlamentului a fost verificat amănunţit de peste 100 de ofiţeri de securitate din China, 14 dintre ei răsfoind mănunţit până şi Cartea de Onoare a Senatului înainte ca Li să semneze.

Doar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut o scăpare de la regulile de protocol după ce a fost cel care s-a ocupat personal de mobilizarea parlamentarilor să fie prezenţi în sală, alături de preşedinţii consiliilor judeţene din ţară. După întâlnirea cu preşedintele Senatului, premierul chinez trebuia condus de acesta până la mijlocul unui hol care delimitează cele două Camere, pentru a fi întâmpinat de preşedintele Camerei Deputaţilor. Cum Valeriu Zgonea întârzia, Crin Antonescu a fost nevoit să îl ducă pe Li până la sala unde urma să aibă loc a doua sa întâlnire, cu şeful Camerei Deputaţilor.

Citește și: