Sorina Ionaşc
46891 vizualizări 24 oct 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat că vrea să modifice legea privind drepturile acordate foştilor preşedinţi, în sensul în care aceştia să nu mai primească locuinţă de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

"Eu cred că ar trebui să modificăm legea ca cei care au deja o locuinţă, să nu mai primească încă una de la RA-APPS", a declarat prim-ministrul.

Întrebat dacă i-a răspuns solicitării preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la acordarea unei locuinţe de serviciu după finalizarea mandatului, Victor Ponta a spus că nu a fost formulat un răspuns, însă că nu este de acord ca cei care au deja o casă a lor să mai aibă dreptul la încă una de la stat.

"Poate că nu mai trebuie să plătim din bani publici pentru cine (va fi preşedinte - n.r.). Eu sunt prim-ministru de doi ani şi jumătate şi stau la mine acasă, nu la RA-APPS, din moment ce am locuinţă. Cred că şi domnul Băsescu, dacă ţine la binele public, poate să stea la dânsul acasă", a mai spus Ponta.

Premierul a precizat că şeful statului a trimis o cerere Guvernului prin care solicită o locuinţă de protocol după terminarea mandatului,  în baza legii prin care foştii şefi de stat au dreptul la o reşedinţă.

"Traian Băsescu a trimis o cerere de casă în urmă cu două săptămâni. Cererea este în lucru. Probabil pentru că nu am răspuns rapid la solicitare, a sărit cu ofiţerul acoperit. Nu o acord eu, Victor Ponta, ci Guvernul, în baza legii în care foştii şefi de stat are dreptul la o reşedinţă. O reşedinţă normală. Domnul Iliescu şi domnul Constantinescu, din câte ştiu eu, stau în condiţii decente. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate. Cu mine nu a discutat cu acest subiect, bănuiesc că a discutat cu cei de la RAPPS. Dacă vine o cerere semnată Traian Băsescu, sigur că aflu, aş fi nostim să spun că nu ştiu. Nu ştiu când va decide Guvernul, când se mută domnul Băsescu, poate se mută mai devreme", a spus Victor Ponta, la RTV.

Potrivit legii 406/2001, privind acordarea unor drepturi celor care au fost şefi de stat, un fost preşedinte are dreptul la o locuinţă de protocol, cu destinaţia reşedinţă, plus un spaţiu de cabinet de lucru, consilier şi secretar. Mai mult, în baza aceleiaşi legi, un fost preşedinte mai are dreptul şi la un autotorism, pază şi protecţie asigurată de SPP, plus o indemnizaţie de75% din salariul unui preşedinte.
 

 

 

Citește și: