Gandul.info
Raluca Pancu
462 vizualizări 7 sep 2017

"La Târgu Mureş avem o situaţie specială. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. După şedinţa de Guvern aş vrea să vă prezint câteva soluţii locale. Este o problemă locală, fiind şi un dosar DNA în lucru. Avem tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu e o problemă la nivelul Ministerului Educaţiei, ci locală. Cred că avem o soluţie pentru ca elevii să nu sufere acolo", a spus ministrul Educaţiei, în debutul şedinţei de Guvern.

România şi Ungaria se află în mijlocul unui nou scandal diplomatic, ca urmare a suspendării înfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş. Ungaria a anunţat că îşi retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, anunţul fiind făcut de secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de această decizie.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru aderare", a avertizat el.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria, amintind că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală

”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al  MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, în Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de situaţia în care se află Liceul Romano-Catolic. La protest a participat şi Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

”Am mai explicat şi în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-şi caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, şi dacă este nevoie şi la tribunal. În situaţia actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-şi caute adevărul într-o acţiune de avertizare publică pe străzi (...) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată şcoala confesională ca o valoare, care recunoaşte dreptul eparhiotului de a iniţia înfiinţarea şcolilor confesionale, care recunoaşte dreptul părinţilor la alegere liberă a şcolilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinţei comune existente şi manifestate şi acum, că această şcoală trebuie să existe şi funcţioneze”, a spus Jakubinyi Gyorgy, potrivit Mediafax.

Reamintim că procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi uzurparea funcţiei, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile şi directorul Liceului Teologic Romano–Catolic din Târgu Mureş pentru abuz în serviciu.

Aceştia au susţinut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someşan, Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deşi, în realitate, „Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeaşi zi, şeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

 

Citește și: