201 vizualizări 29 mar 2009

Îi bănuiam de foarte multă vreme după comentariile tipice care erau postate, pe internet, la sfârşitul fiecărui material din paginile politice ale ziarelor. De data aceasta, un politician a recunoscut că a organizat şi a plătit oameni care să intre pe forumuri şi să critice sau să înjure adversarii politici sau autorii articolelor. Într-o discuţie online cu cititorii Hotnews, senatorul PSD, Miron Mitrea, fost secretar general al partidului, a dezvăluit că, la subsolul sediului formaţiunii din Kiseleff 10, mai multe persoane, grupate într-o „celulă de reacţie rapidă”, au misiunea de a posta comentarii pe site-urile şi forumurile instituţiilor şi ziarelor. La început, Mitrea a „scăpat” afirmaţia.

Deranjat că, în timpul interviului, două întrebări consecutive se refereau la ideea că ar fi încercat să submineze autoritatea preşedintelui PSD, Mircea Geoană, Mitrea a răbufnit: „Eu nu cred în coincidenţe. Nu sunteţi bine organizaţi acolo, în subsolul de la Kiseleff 10. Şi nu-mi spune că nu e aşa, că eu am înfiinţat această celulă”, i-a transmis Mitrea unui anume „domn Lăzărescu”, angajat în discuţia online. Altuia, care îl critica pentru opoziţia făcută lui Mircea Geoană, senatorul i-a răspuns direct: „Iubitule, prea v-aţi strâns mulţi acolo jos în Kiseleff”.

Ulterior, la "Discuţia de luni", realizată de Hotnews-RFI, Mitrea a venit şi cu detalii, recunoscând că, acum câţiva ani, când era secretar general al partidului, el însuşi a înfiinţat, la PSD, această structură. „Fiecare partid, datorită faptului că există acest sistem de intervenţie pe internet, are un număr de 2-3-4 oameni, care atunci când sunt emisiuni politice să sprijine persoana care era acolo. Ne-a bătut PD-L-ul foarte multă vreme pentru că erau foarte bine organizaţi şi noi nu. Când am fost secretar general al partidului am spus că noi nu suntem mai proşti ca alţii şi am făcut şi eu o echipă acolo, care să fie prezentă pe bloguri şi pe dezbaterile pe internet, care sunt importante şi unde noi lipseam. E o chestie absolut normală. Sunt în toate partidele. PD este foarte puternic în această luptă, are o echipă specializată”, a declarat Mitrea. PD-L ar avea, conform declaraţiilor lui Mitrea, nu mai puţin de 10-15 persoane care se ocupă cu postarea pe forumuri, în timp ce PNL 6-7.

Pesediştii se fac că plouă: „E prima oară când auzim aşa ceva”

Liderii PSD s-au arătat surprinşi de dezvăluirile colegului lor. Vicepreşedintele Liviu Dragnea ne-a declarat că nu ştie de existenţa unui colectiv, în subsolul din Kiseleff, care comentează pe forumurile ziarelor şi ale instituţiilor. „Habar n-am că ar exista o asemenea celulă”, a spus Dragnea. „E prima oară când aud de aşa ceva”, ne-a declarat şi purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz. „După ştiinţa mea aşa ceva nu există. Dacă Miron Mitrea îşi asumă paternitatea unor astfel de structuri, poate le coordonează din altă parte şi e treaba lui. În PSD nu s-a discutat niciodată despre asta”, a arătat Duvăz.

Postacul s-a născut, în 2004, la PD-L

Guerilla digitală s-a născut în campania din 2004, când internetul a devenit una dintre armele cele mai eficiente ale lui Traian Băsescu. Directorul GMP, Felix Tătaru, a povestit ulterior că acesta s-a născut după ce mulţi tineri s-au oferit să îl ajute pe actualul şef de stat. Fenomenul a renăscut şi cu ocazia referendumului din 19 mai, când a fost copiat însă şi de contestatarii preşedintelui. Astfel, PSD a cerut ajutorul tinerilor din toată ţara sub sloganul ”arată că internetul poate fi şi roşu”.

Consilierul Avramescu, faţă-n faţă cu postacul „de meserie”

Azi, consilierul de la Cotroceni Cătălin Avramescu nu permite comentarii pe blogul său din cauza postacilor. ”Uitați-vă pe forumurile de la Realitatea, spre exemplu, și le veți găsi ocupate de 5-6 “postaci” de meserie. Și nu e zi în care să nu mă felicit pentru decizia luată. Doar simplul gînd că echipele de zgomote de la partide nu au unde să posteze comentarii pe blogul meu e suficient să îmi creeze o stare de mulțumire”, scrie el. Avramescu deplânge soarta colegului său, Cristian Preda, care, după ce l-a criticat într-o postare pe Crin Antonescu, a primit replica ”patrulei de hăitași pro-PNL care s-a dezlănțuit”.

„La PNL, la subsol, e doar Biroul de Presă”

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că liberalii nu au o structură asemănătoare celei a PSD. „N-avem! PSD şi PD-L au oameni plătiţi special care intră pe forumuri şi înjură adversarii politici. E vizibil după tipul de comentarii”, ne-a spus Orban. Liberalul Bogdan Olteanu ne-a declarat că, la subsolul sediului partidului din Aviatorilor, nu se află decât Biroul de Presă. „La noi, la subsol, e Biroul de Presă. PNL nu are aşa o echipă care să intre pe forumuri”, a arătat şi Olteanu.

Citește și: