Ana Petrescu
1966 vizualizări 5 dec 2018

Premierul Viorica Dăncilă va sesiza Curtea Constituţională, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va continua să întârzie cu numirea miniştrilor Dezvoltării Regionale şi Transporturilor.

"După cele discutate cu preşedintele partidului, cu preşedintele ALDE, mai aşteptăm câteva zile. Domnul preşedinte a spus că după 1 decembrie va veni cu nominalizarea sau va veni cu o explicaţie de ce se întârzie, iar dacă nu, trebuie să mergem la Curtea Constituţională, pentru a găsi acolo un rezultat la cele pe care le avem acum în faţa noastră. În cazul în care respinge această numire, vom hotărî în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Singura noastră soluţie - dacă nu se va veni cu nominalizarea sau cu o explicaţie din partea domnului preşedinte - este să mergem la Curtea Constituţională. Cred că este un caz unic în istoria Uniunii Europene. Acum, când se preia preşedinţia, când în faţa României se află acest proiect de ţară, avem o situaţie atât de dificilă, în care preşedintele efectiv nu este interesat de modul în care preluăm Preşedinţia Consiliului UE. Ne aflăm într-un impas în acest moment", a afirmat Viorica Dăncilă, într-o intervenţie telefonică, marţi seară, la postul România TV.

Dăncilă consideră o vulnerabilitate faptul că Guvernul se află în vizita la Bruxelles fără doi miniştri importanţi.

"Din partea României, la Transporturi participă ministrul Lucian Şova, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale nu participă nimeni, ceea ce consider că este o vulnerabilitate. Consider că este o vulnerabilitate dacă preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, nu va nominaliza noii miniştri. Este o situaţie neplăcută nu pentru Guvernul României, o situaţie neplăcută pentru România, pentru că deja se preiau dosarele în lucru, pentru că se participă la întâlnirile de pregătire de către Secretariatul General şi noi va trebui să facem această trecere de la un ministru la altul mult mai târziu decât este necesar", a completat Dăncilă.

Marţi seara, de la Bruxelles, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că a finalizat draftul de sesizare a Curţii Constituţionale a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de numire a miniştrilor din Cabinetul Dăncilă.

Lia Olguţa Vasilescu, propusă de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale, consideră că Parlamentul trebuia să prevadă termene clare pentru numirile de mniştri, mai ales după experienţa cu Traian Băsescu preşedinte.

”Din păcate, nu am emis până acum o lege sau o ordonanţă de urgenţă în care să spunem: "ok, la prima nominalizare ai termen de 10 zile să iei o decizie, dar a doua oară, când nici Curtea nu te mai lasă să faci numirile respective, nu poţi ai mai mult de 3 zile", cu atât mai mult cu cât este decizia totală a premierului. Este în mâinile primului-ministru să facă această nominalizare," a declarat Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3. ”Parlamentul României a trecut prin experienţe cu Traian Băsescu, care nu a fost un preşedinte deloc confortabil cu votul popular în sensul că atunci când se decidea o anumită majoritate, Traian Băsescu numea tot pe cine avea chef.”

Ea atrage atenţia că situaţia de la Ministerul Transporturilor se înrăutăţeşte.

"La Ministerul Transporturilor, situaţia este foarte dificilă pentru că, din câte ştiu, sindicatele CFR se pregătesc de grevă, cei de la metrou au sesizat şi comisiile de la Uniunea Europeană, la fel, se pregătesc de grevă, Asociaţia Transportatorilor a atras atenţia că nu avem ministru la Transporturi şi în zilele acestea la Bruxelles se discută nişte directive foarte importante pe Transporturi, unde ar fi trebuit să fie un ministru care să discute toate aceste lucruri, să reprezinte România", a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Klaus Iohannis încă nu semnat decretele pentru revocarea din funcţie a ministrului Transporturilor, Lucian Şova, şi a ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, după ce cei doi au demisionat din Guvern. Şeful statului nu a luat nicio decizie nici în privinţa numirii Liei Olguţa Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi. Iohannis promitea că va anunţa decizia sa privind remanierea guvernamentală după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

 

Citește și: