Departamentul Politic
698 vizualizări 7 sep 2018

Premierul Viorica Dăncilă îl propune interimar la Ministerul Cercetării şi Inovării pe vicepremierul Viorel Ştefan şi a trimis deja adresa către Preşedinţie. Postul rămăsese vacant, după demisia lui Nicolae Burnete.

Dăncilă a lăsat de înţeles că ar putea decide o remaniere a miniştrilor, în urma unor evaluări raportate la programul de guvernare.

"O remaniere o voi decide în urma evaluărilor care le fac. Deja am început evaluările, pe fiecare minister în parte, raportate la programul de guvernare. S-au făcut foarte multe lucruri, multe lucruri în afara programului de guvernare, dar aşa cum am spus de când am preluat mandatul, pentru mine este important ca fiecare punct din programul de guvernare să fie îndeplinit de fiecare minister în parte, de Guvern per ansamblu, pentru că fiecare are o foaie de parcurs de care trebuie să ţină seama", a declarat Viorica Dăncilă, în timpul unei vizite pe care o efectuează în judeţul Argeş.

Guvernul nu e în război cu Preşedinţia

Premierul a precizat că Guvernul a fost nevoit să adopte rectificarea bugetară fără avizul CSAT, pentru oamenii nu mai putea aştepta şi nu vede în asta motivul unui confict cu Preşedinţia.

"Sunt adepta consensului şi mi-aş dori să am o relaţie interinstituţională între Preşedinţie şi Guvern, Parlament foarte bună. Ne apropiem cu paşi repezi de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi aceasta presupune un consens, o colaborare. Eu şi de acum încolo, o să încerc să îl informez pe preşedinte legat de stadiu pregătirii şi toate cerinţele pe care le va adresa Guvernului legat de Preşedinţie şi alte aspecte care ţin de România. Voi avea toată deschiderea. Nu aş putea spune că este un război între preşedinte şi Guvern. Noi a trebuit să adoptăm rectificarea bugetară, era un lucru de la sine înţeles, pentru că nu puteau oamenii să aştepte să mai treacă timpul şi ştim foarte bine că avem o serie de priorităţi şi toate acestea presupun şi o dublare a proiecţiei financiare", a declarat Dăncilă.

Dăncilă a colaborat bine cu Firea

Premierul Viorica Dăncilă apreciază că a colaborat foarte bine până acum cu primarul general al Capitalei Gabriela Firea şi a încercat să rezolve toate cerinţele pe care edilul le-a avut către Guvern.

"Eu am cooperat, am colaborat foarte bine cu doamna Firea. Am avut o deschidere totală. Cerinţele pe care dumneaei le-a avut şi le-a discutat cu mine am căutat să rezolv cât mai multe. Şi de acum voi avea aceeaşi abordare, dacă sunt probleme, voi discuta cu primarul Capitalei şi am să văd cum pot să sprijin în proiectele pe care le are Capitala. Bineînţeles, cele care sunt legale, cele care pot eu, ca şi Guvern să spunem, să aducem rezolvarea problemelor pe care le ridică primarul Capitalei", a declarat Dăncilă.

Chestionată dacă "e loc şi de Firea şi de Dragnea în partid în aceste moment", premierul a refuzat să dea detalii. "Permiteţi-mi să nu fac declaraţii care ţin de partid în public. Întotdeauna, în cei 23 de ani de când sunt în partid, am considerat că lucrurile trebuie spuse în interiorul partidului şi discutate nu în afara partidului. De aceea, punctul meu de vedere îl voi spune în cadrul Comitetului Executiv. Cred că acest lucru nu este bun nici pentru PSD şi cred că, dacă vrem într-adevăr, să avem un rezultat în care să ţinem cont de părerea fiecăruia, aceste lucruri trebuie discutate în interiorul partidului", a completat Dăncilă.

Corpul de control al premierului verifică autostrada Piteşti-Sibiu

Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control al prim-ministrului pentru a afla cauzele pentru care este blocată demararea construirii tronsonului de autostradă Piteşti-Sibiu.

"Am discutat ( cu oficialii de la Mioveni, Dacia Piteşti - n.r.) despre autostrada Piteşti-Sibiu, am explicat că într-adevăr, pe tronsonul 2 şi 3 mai sunt probleme. Am trimis Corpul de control al prim-ministrului pentru a verifica care sunt obstacolele, dacă ele într-adevăr există. Am înţeles că pe tronsonul 3 sunt câteva obstacole geologice, aş vea să văd care sunt aceste probleme, pentru a putea găsi o soluţie rapidă. Sunt convinsă că oamenii nu mai au răbdare, oamenii îşi doresc autostrăzi în România. Ştim că unele dintre obstacole sunt reale, nu vreau să bănuiesc pe nimeni de lucruri ascunse, dar au existat şi obstacole care nu erau pliate pe realitate - ştim de acei urşi care nu existau, de acei lilieci care nu existau - şi acest lucru ne face să fim mult mai atenţi, ca să revigorăm un pic lucrurile. ", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, după vizita pe care a efectuat-o vineri la Dacia-Renault Mioveni.

"Părerea mea este că toţi cei care au blocat sau vor bloca trebuie să plece acasă,” spune Dăncilă. ”Nu există o justificare să blochezi un proiect atât de important, fie ele de infrastructură, fie ele alte proiecte. Deci, chiar aceasta este logica, noi vrem să vedem dacă există blocaje, să ridicăm aceste blocaje, dar nici să lăsăm ca aceste blocaje să se mai repete. Vrem să vedem care sunt soluţiile, astfel încât să putem să le rezolvăm".

Foto: gov.ro

 

Citește și: