126 vizualizări 15 oct 2019

„Cu siguranţă comisarul european e un argument suplimentar pentru a susţine Guvernul. Şi aici, în privinţa numelui persoanei care va fi propusă comisar european daţi-mi voie să nu vă dau nume. Sigur avem candidaţi care ar putea trece fără probleme de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, marţi seara, la Digi 24.

Întrebat dacă noua nominalizare de comisar european trebuie să fie tot un socialist, liderul PNL a răspuns: „Sub nicio formă”.

„PPE a câştigat alegerile la nivel european. PNL a câştigat alegerile europarlamentare în România. Nu e nicio problemă legat de culoare politică a candidatului. Trebuie să fie o persoană integră şi competentă. Cu siguranţă ne vom consulta cu preşedintele şi îl vom trece prin comisiile de specialitate. Suntem obligaţi de lege. Acolo spune foarte clar că pe propunerile pe care le formulăm la Comisia Europeană, candidaţii trebuie să fie audiţia în comisiile naţionale. E o propunere legală. Corina Creţu a fost audiată”, a explicat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi la Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua contactele cu autorităţile române, la fel cum vor continua şi cele cu Ungaria şi Franţa privind nominalizarea pentru funcţia de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competenţele necesare, aspectele ce ţin de integritate şi inclusiv paritatea femei şi bărbaţi în noua Comisie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

 

Citește și: