Elena Crangasu
234 vizualizări 10 dec 2019

„Suntem un Guvern pro business, care pleacă de la premisa că dacă toate afacerile merg în ţară, toată lumea are şansa să o ducă mai bine, un Guvern care încurajează iniţiativa economică, care încearcă să dezvolte un parteneriat cu investitorii, care încearcă să aducă administraţia în siotuaţia de partener al mediului de afaceri şi al celui care inevsteşte. Avem linii de acţiune definite relative clar. În primul rând, reface capacitatea administrativă, să simplificăm procedurile, să mărim viteza de luare a deciziilor şi viteza de derulare a tuturor prcedurilor de aprobare, de avizare, de eliberare a diferitelor tipuri de autorizaţii”; a afirmat Ludovic Orban, în cadrul dezbaterii organizate de Confederaţia Patronală Concordia, „Dialog pentru Dezvoltare”.

Premierul a mai spus că „mediul de afaceri are nevoie de asigurarea unei competiţii oneste”.

„Statul trebuie să fie un arbitru, care să nu creeze discriminări, ci să cereeze delimitări cât mai clare, personal, sunt în favoarea introducerii în corpul legii a unor reglementări cât mai clare”, a completat acesta.

Ludovic Orban a menţionat că doreşte înfiinţarea unui Consiliu consultativ cu mediu de afaceri, pentru a aborda situaţia mediului de afaceri pe mai multe planuri.

„În ceea ce priveşte relaţia mediul de afaceri, am cerut miniştrilor, de asemenea, şi vreau să avem, pe lângă Consiliul Tripartit şi Consiliul Economic Social, un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri, să abrodăm problematica care există la nivel general, dar şi pe fiecare sector în parte. Voi, ca parteneri de mediu de afaceri, ştiţi cu ce vă confruntaţi şi în ce măsură ar putea Guvernul ar putea face lucruri pentru a ajuta mediul dumneavoastră şi care să permite dezvoltarea afacerilor, creşterea competitivităţii şi posibilitatea de a face profit, că orice om care investeşte doreşte să facă profit”, a explicat Orban.

Preşedintele lieberal a adăugat că proiectele de infrastructură trebuie realizate foarte rapid.

„Clar o să asigurăm un management mult mai bun al proiectelor de infrastructură de transport, la infrastructură, România nu se poate dezvolta, trebuie să fructificăm avantajele pe care nu le-am fructificat până acum, e clar că marile proiecte de infrastructură trebuie realziate cu cea mai mare viteză posibilă şi înlăturate toate barierele care au întârziat sau blocat proiectele de infrastructură de transport”, a explicat Orban.

Totodată, preşedintele PNL a susţinut că nu poate fi ascuns faptul că există o criză în ceea ce priveşte forţa de muncă şi doreşte ca România să meargă în direcţia liberalizării pieţei de muncă pentru cetăţenii români din afara ţării.

„Nu trebuie să ne ascundem că există o criză de forţă de muncă, cu specializare calificată, aici am gândit mai multe soluţii, pe lângă liberalizarea pe piaţa muncii pentru cetăţenii UE, în jurul României sunt peste două milioane de românmi care în contextual liberalizării, pot lucra aici. Cu siguranţă dăm semnale către românii din Diapora care şi-ar putea găsi aici locuri de muncă dacă ar creşte calitatea serviciilor”, a motivat acesta.

Prim-ministrul şi-a încheiat discursul prin a spune că dorinţa PNL este de a organiza alegeri anticipate, deoarece sprijinul de care dispune Guvernul acum, vine din partea unei majorităţi eterogene.

„În încheiere, că voi prezenta şi realitatea politică, eu vă spun ce vrem noi, dar nu poţi întotdeauna ceea ce vrei poţi şi să faci. Guvernul a obţinut un sprijin parlamentar stabil, eterogen şi format din mai multe formaţiuni politice. Azi am aflat că au revenit la calcularea pensiei în sectorul militar după pensia brută, nu netă, numai chestii de-astea vin în fiecare zi, sunt vreo 20 de iniţiative care vor pune o mare probleme în asuprirea guvernării. Sigură că România are nevoie de o guvernare stabilă, dorinţa noastră va fi, în măsura în cae putem, consituţional să putem avea alegeri anticipate, pentru că într-un fel acţionează un Guvern cu un sprijin eterogen, altfel acţionează un Guvern care se bizuie pe voturil cetăţenilor, care dă majoritatea stabile. Vom încerca să punem cărămizi pentru o construcţie care să se bazeze pe răsplătirea celor merituoşi”, a conchis Ludovic Orban.

Premierul, Ludovic Orban, a participat, marţi seară, la dezbaterea organizată de Confederaţia patronală Concordia „Dialog pentru dezvoltare”. La dezbatere a fost prezent şi minsitrul Finanţelor, Florn Cîţu.

Citește și: