Elena Crangasu
210 vizualizări 6 dec 2019

„Aş vrea să vă cer să fiţi extrem de circumspecţi în agajarea de cheltuilei pe final de an, orice cheltuială nenecesară. Chiar dacă ea este prevăzută în buget, nu trebuie efectuată, pentru că dorinţa mea este să încercăm să reducem la un procent cât mai mic deficitul bugetar. Ca atare, vă rog să evaluaţi cu maximă seriozitate toate cheltuielile pe care le angajaţi, sigur, Ministerul Finanţelor vă e la dispoziţie, astfel încât să efectuăm doar acele cheltuieli necesare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Premierul a făcut apel la miniştrii Finanţelor şi Dezvoltorii să facă o evidenţă a necesarului de cheltuiele pentru autorităţilor locale, pentru ca apoi să fie asigurată buna funcţionarea localităţilor. În schimb, Orban le-a cerut membrilor Executivului să fie atenţi la cererile autorităţilor locale deoarece unii au cerut fonduri pentru cheltuieli care nu se justifică.

„Pregătiţi situaţia cu necesităţile de plată către autorităţile locale, pentru a putea asigura cheltuielile de funcţionare pentru localităţile unde autorităţile nu mai au resursele financiare. Aici ţin să vă învederez să fiţi foarte exigenţi în analiza cererilor pe care le veţi primi. Repet, alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, aflat la dispoziţia premierului, au o singură destinaţie, cheltuieli de funcţionare, adică repet: cheltuielile pe salarii, acolo unde nu există bani pentru plata salariilor, cheltuilei pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru plata salariilor asistenţilor personali ai acestor persoane, cheltuieli de încălzire a şcolilor, de iluminat public, care sunt absolut necesare. Vă cer exigenţă în evaluarea cererilor, pentru că am început să primesc şi eu cereri adresate direct, în care mi se cer nişte sume de bani pentru categorii de cheltuieli care n-au nicio legătură cu cheltuielile necesare”, a completat Orban.

Şeful Executivului a făcut referire şi la Cabinetul Dăncilă care a alocat „bani cu nemiluita” către comunităţile locale, la finalul guvernării.

„Şi de asemenea, aveţi foarte mare grijă, dacă ei au cheltuit banii pe care-i aveau prevăzuţi la categoriile astea de coordonare pe alte tipuri de cheltuilei, trebuie să analizăm foarte serios toate sumele de bani pe care le vom aloca. De asemenea, în analiză, domnul Ştefan şi domnul minsitru Cîţu, vreau să luaţi în calcul şi alocările anterioare care au fost făcute din fondul de rezevă al Guvernului. Ştiţi că ultimele săpămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alocaţi bani cu nemiluita către diferite autorităţi locale, bani care nu au fost alocaţi pe principiile pe care vom aloca noi banii, anume asigurarea cheltuielilor vitale pentru comunităţile locale”, a explicat Orban.

El a mai spus că în cazul în care există localităţi care au primit bani, „să nu mai vină să ceară bani, pentru că dacă au efectuat o solicitare şi li s-au alocat sumele necesare anterior, resursele ar fi trebuit să fie suficiente, iar dacă ei au cehltuit banii pe alte lucruri decât pentru cheltuieli de funcţionare”.

Citește și: