Cristian ANDREI
1026 vizualizări 30 sep 2013

Premierul Ponta a spus, luni, că la Guvern nu a venit vreun proiect privind descentralizarea şi că va dura până ca un astfel de proiect să devină realitate.

Întrebat dacă se va da o Ordonanţă de Urgenţă pentru realizarea descentralizării, cum apare în circulara trimisă de vicepremierul Liviu Dragnea în teritoriu, Ponta a spus că nu se va da o OUG.

„La Guvern nu a venit un asemenea proiect, dl. Dragnea va discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale, după aceea trebuie să vină cu el în USL, după aceea venim cu el la Guvern şi după Guvern la Parlament. Este foarte mult timp”, a precizat Ponta.

Primul-ministru a refuzat să răspundă şi dacă 1 ianuarie 2014 este o dată viabilă pentru intrarea în vigoare a legii privind descentralizarea.

„Noul buget trebuie prezentat în Guvern până pe 15 octombrie, iar până pe 1 noiembrie să fie pe masa Parlamentului, în aşa fel încât, în luna noiembrie, Parlamentul să aibă timp să-l dezbată, să-l îmbunătăţească şi să-l adopte. Este foarte important să avem bugetul adoptat până la 1 decembrie pentru ca instituţiile publice să-şi înceapă proiectele cât mai repede din luna ianuarie”, a spus Ponta.

El a spus că nu ştie despre proiectul privind descentralizare şi că vicepremierul Liviu Dragnea se ocupă de acesta.

Gândul a prezentat  în exclusivitate proiectul descentralizării conceput de vicepremierul Liviu Dragnea, care ar urma să fie aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Potrivit documentului obţinut de gândul, descentralizarea ar urma să-şi facă simţite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedând astfe regionalizarea. Dacă descentralizarea plănuită de vicepremierul Dragnea va deveni realitate, ea va reprezenta cea mai radicală măsură luată în administraţie în ultimii ani.De la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale. Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, până la orele 12.00.

 

Citește și: