Cristian ANDREI
5576 vizualizări 3 oct 2013

La trei zile după ce nega existenţa proiectului marii descentralizării prezentat luni în gândul, premierul Ponta a revenit astăzi asupra poziţiei sale, afirmând că între timp s-a informat şi susţine „proiectul prezentat în Gândul”. Prim-ministrul s-a pronunţat şi pentru descentralizarea Poliţiei, lucru cu care ministrul de Interne nu este de acord, adăugând că o decizie finală asupra proiectului descentralizării este posibil să fie luată luni în USL. Ponta a ţinut să precizeze că este nevoie ca această decizie să fie luată pentru a se construi bugetul pe 2014.

Repoziţionarea premierului vine după o serie de discuţii cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, dar şi cu vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebat luni dacă proiectul descentralizării poate deveni realitate până la 1 ianuarie 2014, premierul răspundea că nu ştie despre ce proiect este vorba şi că a văzut doar „proiectul Gândul”. El adăuga că la Guvern nu a ajuns un astfel de proiect, deşi vicepremierul Dragnea avusese mai multe discuţii cu autorităţile locale pentru un proiect privind descentralizarea.

„Au fost nişte discuţii foarte bune, pe care le continuăm în USL probabil chiar luni. Eu susţin în continuare, un lucru pe care l-a susţinut şi USL anul trecut, şi cu care cred că o să fim toţi de acord că sunt servicii publice care nu au ce căuta la Bucureşti la guvernul central, ci cât mai aproape de cetăţean. Vorbim de direcţia agricolă, de direcţia de sănătate, diverse alte lucruri. Ce a rămas în dezbatere şi vom stabili luni, nu este nicio supărare, este dacă Poliţia de circulaţie trece la autorităţile locale, cu excepţia poliţiei naţionale, care se ocupă de autostrăzi şi drumuri naţionale, vorbesc de circulaţia obişnuită, paza şi ordinea, cei care se ocupă pe stradă de liniştea în fiecare comună sau fiecare oraş”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, sunt „două concepte fundamentale”, între ce doresc autorităţile locale şi ce vrea Ministerul Interne. Ponta a explicat că această „bătălie” a fost câştigată peste tot în Europa de autorităţile locale şi că el susţine sistemul european.

„Aici sunt două concepte fundamentale, pe care nu avem cum să le împăcăm, este concepţia Ministerului de Interne, orice ministru, care a fost ministru de Interne, ţină să aibă el Poliţia de circulaţie şi ordine publică. Autorităţile locale au câştigat această bătălie în toată Europa şi anume sunt la ele. Care va fi decizia, o stabilim luni, nu va fi o supărare. Domnul Stroe face ce au făcut toţi minştrii de Interne, nu vrea să dea, sigur că nu vrea să dea. Eu cred că sistemul aplicat în toată Europa este un sistem mai eficient, dar rămâne să discutăm”, a spus Ponta.

Premierul a anunţat că decizia în procesul descentralizării se poate realiza până la 1 ianaurie 2014, deoarece este nevoie să se cunoască care este decizia politică pentru construirea bugetului.

„Luni vom discuta despre tot ceea ce intră în descentralizare. Sigur că da, se poate face până la 1 ianuarie 2014, ca să ştiu cum construim bugetul pe 2014. Dacă trecem direcţiile agricole la judeţe, atunci nu mai pun banii la ministerul Agriculturii, ci la autorităţile locale, dacă trecem direcţiile sanitare, nu mai pun la minsterul Sănătăţii, ci la local. De anul acesta am decis că Ministerul Educaţiei nu se mai ocupă de vopsi şcoli şi garduri şi centrala termică, se ocupă primăria. Asta e o descentralizare pe care o susţin cu toată inima, pe care a susţinut-o USL, şi pentru care punerea în practică vedem fiecare implicaţie. Eu cred că săptămâna viitoare putem avea şi o decizie în acest sens, pentru atunci când venim cu bugetul”, a fost noua poziţie a premierului.

Gândul a prezentat luni proiectul marii descentralizat conceput de vicepremierul Dragnea în colaborare cu autorităţile locale.

Citește și: