Anca SIMINA
23733 vizualizări 22 iul 2014

După doi ani şi două luni la Palatul Victoria şi aflat în fruntea celui de-al treilea Cabinet care îi poartă numele, Victor Ponta şi-a adus aminte de "greaua moştenire" a Guvernelor Boc:"Am avut de plătit peste 3 miliarde pentru cei care au dat guvernul în judecată şi au câştigat la salarii. 6 miliarde de lei au fost plătite începând cu 2012 numai ca arierate la spitale". 

De ce e bună taxa pe stâlp: "A fost, până la urmă, ridicarea unei excepţii"

Restituiri de proprietăţi, condamnări la CEDO, Victor Ponta a contabilizat, în faţa slide-urilor Power Point, restanţele găsite în mai 2012 când s-a instalat premier, culminând cu o realizare: Guvernul a plătit la zi ratele împrumutului la FMI. "S-a spus atunci că aveam o rezervă în Trezorerie de 3 miliarde de lei. Evident, aveam datorii mult mai mari. Acum bufferul este de 6 miliarde", a garantat Ponta după ce Băsescu i-a reproşat săptămâna trecută tocmai lipsa rezervelor în buget şi a cifrelor în mapă. 

Intrat deschis în campanie împotriva "guvernării Băsescu" în dreptul căreia a trasat toate tăierile de salarii şi creşteri de taxe, premierul a dat propriilor impozite o faţă umană: "Puteam să mărim acciza la 14 cenţi la litru şi să facem 0 km de autostradă", a spus el, plecând însă înainte de a arăta cât din actuala supra-acciză s-a întors din bugetul naţional în infrastructură. 

Zâmbitor, Ponta a explicat, în schimb, de ce taxa pe stâlp nu poate fidecât benefică: "A fost, până la urmă, ridicarea unei excepţii".Miracolul investiţiilor de cinci ori mai mici decât estimările. Şi  urmarea: "În 2014, sunt în creştere"

Politica veştilor bune ca strategie de comunicare asumată la Palatul Victoria s-a întors însă, de aceasta dată, împotriva premierului Ponta. În pledoaria sa pentru sustenabilitatea reducerii CAS la angajator, prim-ministrul a strecurat cifre care îi anulează propriile predicţii optimiste făcute în urmă cu un an, la aceeaşi masă, tot într-o prezentare Power Point. 

În iulie 2013, Victor Ponta anunţa un Plan naţional de investiţii atrase în valoare de 10 miliarde de euro numai pentru anul respectiv. Douăsprezece luni mai târziu, premierul vine cu cifra oficială realizată: 2,64 miliarde de euro, comparabilă cu cea din 2010 - 2,2 miliarde şi 2012 - 2,14 miliarde. 

Partea bună, a insistat însă Ponta, există: "Investiţiile străine directe au continuat să crească din 2012. Şi pe primele luni ale anului 2014 sunt în creştere faţă de 2013. Sunt investiţii în economia reală, în producţie, în servicii".

Când să explice însă diferenţa de la 10 la 2 miliarde de euro, premierul s-a ridicat de la masă. "De aicea, intrăm în polemici", a explicat el din mers. 

În urmă, strategul-sociolog Mirel Palada a rămas să poarte cuvântul guvernamental în glume la urechea ziariştilor: "Ei, ce mai spuneţi acum, antiguvernamentalilor?"

PREZENTAREA INTEGRALĂ A PREMIERULUI PENTRU SUSŢINEREA REDUCERII CAS 

 

Citește și: