Departamentul Politic
1170 vizualizări 10 ian 2019

"Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul zilei de astăzi, preşedintelui României, Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care şeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării. Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcţiile de ministru - Lia-Olguţa Vasilescu şi Mircea-Gheorghe Drăghici - îndeplinesc condiţiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare," se arată în răspunsul premierului.

Dăncilă îşi păstrează aceleaşi propuneri pentru cele două portofolii vacante şi îi cere şefului statului să le aprobe.

”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată, şi de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcţia de ministru al Transporturilor şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administraţiei Prezidenţiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să-şi reconsidere refuzul, de această dată privitor la propunerea ca Adina Florea să devină şefa DNA.

”Din categoria "Să citim până/poate înţelegem! Preşedintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcţii de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinţei de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calităţii" de colaborator. Pe 27 decembrie 2018, am revenit către preşedintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.

La rândul său, preşedintele a revenit, reiterând aşa-zisa nelegalitate referitoare la Adina Florea, constând în aceea că "...în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea”, scrie pe Facebook Tudorel Toader.

”Respectivele adeverinţe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 9 ianuarie 2019. Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către preşedinte respectivele adeverinţe, din care rezultă îndeplinirea cerinţelor legale privind propunerile formulate, solicitând să îşi reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente”, a mai scris Toader.

În realitate, situaţia continuă să fie neclară. Şase din cei 11 membri al CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei, Constantin Buchet, că a întocmit şi semnat adeverinţa pentru Adina Florea fără a avea votul Consiliului. Prin urmare, în continuare, preşedintele Klaus Iohannis va putea să respingă propunerea, având în vedere că adeverinţa nu a fost eliberată respectând procedurile legale.

 

Citește și: