Sorin Bogdan
3054 vizualizări 18 iul 2018

Zvonurile apărute în spaţiul public despre ordonanţa de guvern care va impune o amnistie sau o graţiere şi-au făcut efectul. Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, să-i asculte explicaţiile.

Marţi, şedinţa de guvern a trecut fără ca miniştrii să aibă pe ordinea zi un astfel de document, dar mâine executivul se întruneşte din nou. Ar fi ultima ocazie pentru o ordonanţă de urgenţă care - potrivit scenariului vehiculat - să fie trecută rapid şi prin Parlament, a cărui sesiune extraordinară se încheie. Apoi, aleşii dispar în vacanţele lor de peste mări şi ţări, iar eventualele proteste cu care ameninţă opoziţia se vor stinge până la toamnă, sub canicula verii şi relaxarea concediilor. 

Marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului Nelu Barbu a confirmat că membrii Cabinetului Dăncilă se reunesc şi mâine, pentru a aproba hotărâri care nu puteau fi amânate, dar nu a putut preciza despre ce va fi vorba.

”Ora nu v-o pot comunica. Tematica şi ordinea de zi o putem furniza exact în ziua şedinţei de Guvern, în funcţie de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare în şedinţa de Guvern," spune Barbu, care explică şi de ce a fost nevoie de două şedinţe într-o săptămână. "Pentru că în această zi (marţi, n.r.) a fost adoptat un act foarte important, acea OUG venit de la Ministerul Mediului care nu suporta amânare şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act. Pe de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară sunt acte normative care trebuie adoptate şi nu suportă amânare. În funcţie de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern."

La începutul săptămânii, liderii coaliţiei PSD-ALDE s-au grăbit să infirme că Guvernul ar avea intenţii necurate. Luni, Liviu Dragnea susţinea că nici premierul, nici ministrul Justiţiei nu i-au spus nimic despre vreo ordonanţa privind aministierea, dar opinia publică nu l-a crezut, deoarece tocmai preşedintele PSD ar fi beneficia despre o asemenea decizie.

"I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de marţi. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public", se specifica într-un mesajul transmis de Liviu Dragnea prin Digi24.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu părea la fel de hotărât în dezminţiri. După ce a evitat toată ziua să dea ochii cu presa, sub pretextul că nu are ţinuta adecvată unei declaraţii publice, Tăriceanu a negat cu jumătate de gură - la postul naţional de televiziune - zvonul amnistiei sau graţierii prin OUG, amintind de miile de români nevinovaţi care ar aştepta decizia.

"Cred că subiectul a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă şi atunci văd că foarte mulţi muşcă la subiect şi subiectul se umflă. Am fost şi astăzi întrebat dar nu am făcut declaraţii publice pentru că eram îmbrăcat nepotrivit,” explica Tăriceanu. ”Nu vreau să credeţi că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii şi a unei graţierii NU AR FI DE NECONCEPUT. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulţi ani în urmă.”

Tăriceanu aminteşte că numeroasele protocoale ale SRI cu instituţiile din Justiţie şi decizia Curţii Constituţionale care stabilea ilegalitatea interceptărilor telefonice făcute de serviciu la solicitarea parchetelor aruncă serioase semne de întrebare asupra legalităţii prea multor sentinţe, ca să poată fi ignorate şi ar fi nevoie de un ”moment zero”. ”Cum procedăm în momentul în care conştientizăm că unii oameni au fost condamnaţi pe nedrept,” se întreabă liderul ALDE. ”Soluţia este una de acest gen, printr-o măsură de corectare a situaţiei. Eu vorbesc, nu de Liviu Dragnea, vorbesc de mii de procese şi sunt mii de oameni care au avut de suferit. Din cauza lui Liviu Dragnea trebuie să lăsăm toţi aceşti oameni să sufere pe nedrept?”

Citeşte şi Glissando

 

Citește și: