Ana Petrescu
3141 vizualizări 6 mar 2019

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va retrimite Legea Bugetului pe 2019 în Parlament.

"Întreb şi eu acum cine a oprit PSD să facă investiţii majore în ultimii doi ani? De ce albirea dosarelor liderilor PSD continuă să fie prioritatea zero, în locul construirii de autostrăzi şi spitale? Am afirmat şi repet: guvernarea PSD a eşuat. Dacă PSD nu e în stare să guverneze pentru cetăţean, atunci să plece şi să lase pe alţii care se pricep. Având în vedere toate acestea, voi retrimite Parlamentului pentru corectură şi îmbunătăţire Legea bugetului. Mesajul este simplu: faceţi un buget sănătos pentru România. Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea să facă rapid corecţiile necesare, astfel încât bugetul să fie unul chiar pentru dezvoltarea României", a declarat Iohannis, care acuză guvernul că a construit un buget pe 2019 care reduce semnificativ bugetele locale.

"Cine va deconta nota pentru dezastrul din economie? Din păcate, răspunsul e simplu: cetăţenii şi mediul privat. Creşterea de taxe şi impozite, aceasta e nota generoasă a PSD. Degeabă strigă PSD sus şi tare că de vină sunt alţii. Nu, nu sunt alţii. Principalul vinovat că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD. Efectele acestei guvernări dezastruoase trebuie limitate şi nu voi ezita să contest orice măsură care afectează statul român, economia de piaţă. Vedem cum liderii şi propaganda pesedistă repetă obsesiv că acest buget e al investiţiilor şi beneficiari iprincipali sunt comuntăţile locale. Dar în realitate, bugetul prevede o reducere semnificativă a bugetelor locale. Se prevede o sumă de 1,2%. E cea mai scăzută valoare a ponderii din PIB în ultimii zece ani, iar sumele alocate pentru investiţii sunt cu un 1 miliard mai mici faţă de 2018."

Iohannis: Rămâne bugetul ruşinii naţionale!

Chiar dacă CCR i-a respins obiecţia de neconstituţionalitate, şeful statului acuză că bugetul este construit pe un scenariu fantezist, pe măsura incompetenţei Guvernului Dăncilă.

"Decizia de astăzi a CCR cu privire la legea plafoanelor demonstrează încă o dată, dacă a fost nevoie, că PSD legiferează nu numai imoral şi prost, dar şi neconstituţional. CCR a decis ca una dintre legile pe care le-am contestat, legea plafoanelor a fost adoptată de majoritatea pesedistă cu încălcarea normelor. În ceea ce priveşte decizia pe legea bugetului de stat, nu voi comenta hotărârea Curţii, dar bugetul este croit greşit, pe cifre false, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Pe scurt, rămâne bugetul ruşinii naţionale. Cel mai slab Guvern din istoria post-decembristră, un Guvern al incompetenţei, a croit un buget pe măsura sa. Bugetul pe 2019 e construit pe un scenariu fantezist fără garanţii pentru punerea în aplicare, fapt confirmat de instituţiile europene. E un buget care pune în discuţie respectarea tratelor internaţionale la care România e parte, dar şi a legislaţiei în domeniul", acuză Iohannis.

"Bugetul prezentat şi votat de majoritate pesedistă a fost gândit pentru a servi intereselor politice ale unui grup restrâns. PSD urmăreşte o agendă care nu are nicio legătură cu România, nici cu situaţia românilor şi nici cu dezvoltarea reală a ţării. În timp ce bugetul prevede o creştere enormă a sumelor alocate partidelor, sume de care PSD beneficiază cel mai mult, ni se spune cu cinism de către PSD că nu se găsesc bani pentru a plăti la timp alocaţiile copiilor. Bugetul sfidează logica economică şi bunul simţ."

Iohannis: PSD caută soluţii extreme pentru a face rost de bani

Klaus Iohannis atrage atenţia că propunerea PSD de repatriere a aurului BNR dovedeşte că Guvernul şi PSD sunt disperaţi să facă rost de bani şi inventează măsuri care ”sfidează logica ecnomică şi bunul simţ”.

”Guvernul e disperat să facă rost de bani şi inventează măsuri care sfidează nu numai logica economică, ci şi bunul simţ. Faptul că apar peste noapte iniţiative precum OUG lăcomiei sau mai nou intenţia disperată PSD de a pune mână pe rezerva de aur a România, arată că nici măcar PSD nu are încredere că bugetul lor poate fi realizat şi de aceea se caută noi şi noi soluţii extreme pentru a face rost de bani,” a declarat Iohannis, care avertizează că mediul privat şi cetăţenii vor deconta ”nota pentru dezastrul din economie” creat de PSD.

PSD: Iohannis a contestat degeaba bugetul

Social-democraţii se aşteptau la retrimiterea Legii bugetului în Parlament şu au reacţionat imediat ce preşedintele a anunţat vestea.

”Iohannis minte din nou: Spune că bugetul propus de PSD e cel mai prost. Dar Iohannis a aprobat bugetul lui Cioloş în 2016 care prevedea mai puţin cu 16 miliarde lei la Sănătate şi mai puţin cu 10 miliarde lei la Educaţie. Spune că în 2019 e cu 1 miliard mai puţin la comunităţile locale. În realitate, autorităţile locale au primit cu 4,6 miliarde în plus. Deci e cu plus, nu cu minus, domnule Iohannis!” au replicat reprezentanţii PSD pe pagina de Facebook.

”Spune că s-au dat prea mulţi bani la partide, dar nici PNL-ul lui Iohannis, nici USR-ul lui Cioloş nu au venit să dea surplusul înapoi la bugetul de stat! Şi nu spune că PNL-ul său a cerut în 2018, în Parlament majorarea bugetelor partidelor. Spune că s-a alocat mai puţin pentru investiţii. Dar în realitate, bugetul pe 2019 prevede cu peste 15 miliarde în plus la investiţii. Bugetul blocat de Iohannis prevede cele mai mari alocări din istoria României pentru Sănătate,” continuă pesediştii.

”Adevărul este însă unul singur: copiii nu şi-au putut primi alocaţiile mărite de la 1 martie, iar comunităţile locale nu au putut începe investiţiile pentru că Iohannis a contestat degeaba bugetul la Curtea Constituţională. Primul preşedinte din istoria României şi probabil din lume care a blocat bugetul propriei ţări!”

Florin Iordache (PSD): Vom păstra această formă a bugetului

Deputatul PSD Florin Iordache speră ca preşedintele să retrimită cât mai repede Legea bugetului la reexaminare în Parlament,însă anunţă că nu îl vor modifica deloc.

”Sper cât mai repede să retrimită, astfel încât, într-un plen reunit să-l trimitem în această formă. Motivările preşedintelui privind bugetul nu se susţin. Preşedintele căuta tot felul de scuze că nu doreşte să promulge bugetul, dar tocmai ca să arătăm forţa şi capacitatea maijorităţii. Nu s-a documentat. Consilierii dumnealui nu cred că sunt suficient de pregătiţi pe modul de calcul al bugetului. Dacă discutăm cu primarii de comună, etc, toţi susţin în continuare. E un buget cu o creştere economică suficientă care asigură finanţarea acelor cheltuieli şi investiţii asumate prin programul de guvernare şi creşterea alocaţiilor pentru copii,” a afirmat Iordache, miercuri.

”În fiecare zi de întârziere, cei care nu primesc alocaţii, pensii şi salarii să se uite spre Cotroceni şi Iohannis. Toate creşterile prevăzute în buget, fie că discutăm de autorităţi şi de alocaţii sunt cuprinse în buget. Atâtat timp cât nu avem bugetul promulgat toate aceste măsuri nu pot fi aplicate. Am demonstrat cu date şi statistici că acest buget se susţine. Ne-am asumat această întârziere, dar acum bugetul se susţine şi e un buget pentru creşterea tuturor măsurilor pe care ni le-am asumat.”

 

Citește și: