Departamentul Politic
1958 vizualizări 10 ian 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea - în două rânduri - a propunerilor pentru posturile de ministru al Dezvoltării regionale, respectiv al Transporturilor.

"Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, aţi propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova,” transmite preşedintele în prima scrisoare către Dăncilă.

”În ceea ce priveşte propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice constat că, din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă, nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului."

Articolul 105, invocat de preşedinte face referire la incompatibilităţi: "(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică".

Apoi, preşedintele precizează că a respins-o pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul de la Transporturi pentru că: "nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor".

"Faţă de aceste motive, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, am decis să resping propunerile de numire în funcţiile respective," este concluzia primei scrisori transmise premierului.

A doua scrisoare motivează respingerea celei de-a doua variante propuse de Guvern, cu Mircea Drăghici pentru  Ministerul Transporturilor ş Lia Olguţa Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării regionale.

"Constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs".

Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României Art. 2 prevede:

"Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin.(1)."

Art.4 prevede: (1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu:

a) exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator;

b) exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial;

c) exercitarea de acte de comerţ, cu excepţia vânzării sau cumpărării de acţiuni ori alte titluri de valoare;

d) exercitarea funcţiei de administrator ori de cenzor la societăţile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăţi ori de membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor naţionale;

e) exercitarea unei funcţii publice în serviciul unei organizaţii străine, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte.

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat, după ce preşedintele a motivat respingerea sa la Transporturi şi Dezvoltare pe motiv că nu are expertiză, că nu există niciun motiv de nelegalitate sau incompatibilitate şi că probabil se va ajunge din nou cu o sesizare la CCR.

"Nu există niciun motiv de nelegalitate sau de incompatibilitate,” a declarat Vasilescu la Antena3. ”Să nu uităm că am fost ministru, sunt deputat ales în Parlamentul României şi s-ar fi constatat până acum, dacă ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sunt cetăţean român cu domiciliul în România, aşa cum cere legea, de asemenea nu am niciun fel de condamnare penală, după cum se ştie. El acum cere o dovadă a acestor lucruri, nu înţeleg ce dovadă. (...) Au mai fost şase miniştri numiţi acum câteva zile de către preşedintele Klaus Iohannis pentru care nu a cerut un fel de confirmare suplimentară. Dacă doreşte domnul Iohannis atât de mult, o să îi trimit o copie după cartea mea de identitate."

Fostul ministru al Muncii îl acuză pe preşedinte că a intrat în campanie electorală.

"Nu am niciun fel de altă calitate, în afară de cea de deputat. După cum ştiţi, calitatea de mebru al Guvernuui este compatibilă cu cea de senator sau deputat.(...) Dumnealui a spus foarte clar atunci când a ieşit să spună că ne respinge pe mine şi pe domnul Mircea Drăghici. Dânsul candidează la funcţia de preşedinte anul acesta şi vedem că orice demers pe care îl face preşedintele în această perioadă cât a mai rămas până la alegerile prezidenţiale, toate activităţile lui, trebuie să le vedem din această perspectivă. Există un blocaj instituţional la această oră," atenţionează Olguţa Vasilescu.

”Sunt convinsă că vor declanşa (colegii de partid - n,r.) un nou conflict instituţional, în sensul că se va face o adresă la Curtea Constituţională. Nu există aceste motive de nelegalitate."

Deşi nu este convins de argumentele preşedintelui Klaus Iohannis, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă anunţă că vor fi analizate de cei în drept.

”În plan personal şi după o primă lectură, nu m-au convins argumentele preşedintelui, dar analizăm,” a declarat pentru Mediafax secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Deputatul PSD, Florin Iordache este chiar mai categoric şi consideră nelegale şi neconstituţionale argumentele preşedintelui Iohannis.

”Argumentele sunt nelegale şi neconstituţionale,” a declarat Iordache pentru Mediafax. ”Primul argument, Curtea Constituţională a spus că neapărat să fie chestiuni de nelegalitate. Dacă la prima respingere invocă chestiuni de legalitate, iar aceasta cu expertiza nu are nicio treabă cu legatitatea. Nu se face şcoală de miniştri, deci, în momentul în care o persoană este desemnată ministru la un domeniu, trebuie să îndeplinească condiţiile cerute de lege. Şi atât Olguţa, cât şi Mircea îndeplinesc cele cerute de lege.”

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ”este absolut aberant modul în care şi-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniştrii”, afirmând că este ”la mintea cocoşului” că propunerile premierului îndeplineau condiţiile legale.

”E absolut aberant modul în care şi-a motivat Klaus Werner Iohannis refuzul de a numi miniştrii propuşi de premier,” a declarat Ştefănescu pentru Mediafax. ”Sincer, eu aşteptam argumente solide în justificarea acestui refuz, argumente care nu există. În acelaşi timp, România aştepta o mai mare responsabilitate vis-a-vis de Guvern, privind completarea componenţei acestuia, într-un moment în care a preluat preşedinţia Consiliului UE. Este absolut aberant, în acelaşi timp, modul în care a justificat refuzul său politic pentru aceste nominalizări, pe motiv că documentaţia de la Guvern nu a precizat că cei propuşi îndeplinesc articolul 2 din legea 90, ceea ce este la mintea cocoşului, pentru că nu poţi propune membri în cabinet care nu îndeplinesc aceste condiţii. PSD va menţine propunerile, iar guvernul va da un răspuns în conformitate cu legile în vigoare şi deciziile CCR.”

Senatorul Adrian Ţuţuianu vine cu o ipoteză interesantă. El susţine că Liviu Dragnea i-a întins o capcană Liei Olguţa Vasilescu, influenţând-o să schimbe ministerele. Preşedintele PSD bănuia că Iohannis va intra în jocul respingerilor şi astfel, o va marginaliza pe Olguţa în partid, înlăturând un posibil candidat la prezidenţiale.

Unu - Era evident pentru cine a urmărit evoluţiile constituţionale şi deciziile CCR faptul că Preşedintele nu putea să ia act de revocarea din funcţie a doi miniştri. Era atât de limpede încât era clar că a fost un gest de război politic şi nu o chestiune fundamentată constituţional. 

Doi - faptul că nu a numit propunerile făcute de prim-ministrul - aici suntem în zona în care preşedintele se poate pronunţa. CCR, prin mai multe decizii, a statuat drepul preşedintelui de a refuza anumite propuneri. Vom vedea care sunt acum argumentele,” a declarat Adrian Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la Târgovişte.

Trei - faptul că Olguţa Vasilescu nu a fost numită ministrul Transporturilor este o situaţie care îi convine de minune lui Liviu Dragnea. Olguţa Vasilescu, dincolo de simpatiile şi antipatiile dintre mine şi ea, face parte din categoria liderilor PSD cu o imagine bună. Liviu Dragnea nu suportă liderii care au o imagine bună. Şi, atunci, cred că a stimulat-o în direcţia plecării de la Ministerul Muncii la Ministerul Transporturilor, luând în calcul faptul că nu va fi validată această propunere de preşedintele Iohannis,” a subliniat Ţuţuianu.

”Ca urmare, Olguţa Vasilescu nu mai este în guvern, ceea ce îi convine lui Liviu Dragnea, nu mai este o persoană care să aibă tribună. Totdeauna, dacă ai tribună, poţi să te exprimi mai mult. Nu are nici ministerul, nu are nici vreo funcţie în Parlamentul României şi în felul acesta, Liviu Dragnea a înlăturat un posibil contestatar sau un posibil candidat la preşedinţia României. Aţi văzut că unii deja au comentat pe chestiunea asta. Cu cât vor comenta mai mult, cu atât Olguţa Vasilescu va fi mai marginalizată în PSD”, a explicat Ţuţuianu.

 

Citește și: