Departamentul Politic
3661 vizualizări 22 feb 2019

Preşedintele Klaus Iohannis va sesiza la CCR Legea bugetului de stat pe 2019, considerând că nu respectă obligaţiile asumate de România faţă de UE şi încalcă drepturi fundamentale înscrise în Constituţie.

”Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de UE, din care face parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituţională a României pe bugetul 2019, bugetul ruşinii naţionale”, a declarat vineri Iohannis, adăugând că va sesiza CCR şi în privinţa Legii aprobării plafoanelor.

"Un lucru este clar,” spune preşedintele. ”Guvernarea PSD a eşuat. În spitale - probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată. Economia României este bulversată, mai ales după OUG 114, dată în mare taină la sfârşitului anului trecut. De autrostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiţie... Păi, întrega guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar de a pune mâna pe justitie, de a politiza justiţia, pentru ca ei să-şi rezolve dosarele penale."

Iohannis: PSD guvernează pentru Dragnea

Iohannis a fost foarte vehement la adresa bugetului propus de PSD.

"De fapt, PSD nu guverneaza pentru Romania, PSD guvernează pentru Dragnea,” acuză Iohannis. ”PSD-ul este incompetent şi incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul ruşinii naţionale. Asta este bugetul propus pentru 2019. Bugetul ruşiini naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitele din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiţiei şi asta este prima mare miciună din buget. 

Toata lumea s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni de zile? Fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, trebuia pe 15 noiembrie să fie prezentat în Parlament. Suntem la sfârşitul lui februarie. Vă spun eu de ce au întârziat - ei nu vor să se realizeze investiţii, pentru ca nu au bani. De aceea, au întârziat bugetul cu trei luni de zile.”

Şeful statului a explicat şi de ce nu s-a început construirea nici unui spital regional.

”Acum câteva zile, ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele - promisele spitale regionale, a dat un răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare! Auzi: în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Păi, ăştia nici nu vor să realizeze spitale. Nu vor să realizeze investiţiile publice promise. Promit şi nu fac”, a punctat Iohannis.

Iohannis: Pentru finanţarea partidelor politice au găsit bani”

Iohannis a ţinut să sublinieze că - deşi nu sunt bani de investiţii - PSD propune o sumă de 20 de ori mai mare decât în 2016 pentru finanţarea partidelor politice.

”În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija să aloce sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150 milioane va primi PSD din finaţarea partidelor. 150 milioane din 270 de milioane propuse pentru finaţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât anul trecut (faţă de 2016 - n.red.). PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decat anul trecut (faţă de 2016 - n.red.). Pentru asta au bani!”

Preşedintele avertizează că administraţiile locale vor fi foarte afectate de lipsa unui miliard de lei din alocările bugetare pentru 2019.

”O victimă sigură a acestui buget este admnistraţia locală. Comunităţile locale din România primesc 1 miliard de lei mai puţin decât anul trecut.(...) Cum să lucreze primăriile fără aceşti bani? Cum să şi realizeze investiţiile? Evident, că nu şi le pot realiza. Primăriile vor trebui să abandoneze investiţiile locale importante pentru a face faţă acestui buget.”

PSD: Iohannis minte!

PSD îl acuză pe Klaus Iohannis de minciună şi demontează o parte din acuzaţiile preşedintelui, susţinând că respinge bugetul pe 2019 pentru că au fost tăiaţi bani de la serviciile secrete.

Iohannis minte! Tot ce a spus despre bugetul propus de PSD+ALDE este o minciună”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a social-democraţilor.

”Iohannis Beţe-n Roate nu vrea ca economia naţională să meargă bine în Guvernarea PSD. Este hotărât să-i facă pe români să sufere, doar pentru a putea da vina pe PSD la viitoarele alegeri prezidenţiale. Dacă bugetul propus de PSD+ALDE nu este bun, cum a putut Iohannis să aprobe bugetul Guvernului Cioloş, care prevedea cu 10 miliarde mai puţin la Educaţie, cu 16 miliarde mai puţin la Sănătate şi cu 10 miliarde mai puţin pentru comunităţile locale! Este o minciună că autorităţile locale ar fi primit mai puţin cu 1 miliard faţă de anul trecut! Au primit cu 4,6 miliarde în plus!

Este o minciună sfruntată că bugetul pentru partide a crescut de 20 de ori, a crescut de 1,6 ori, inclusiv pentru partidul lui Iohannis. PNL a fost cel care a cerut în Parlament majorarea banilor pentru partide şi acelaşi Iohannis a promulgat legea fără obiecţii. Este o minciună că Educaţia e subfinanţată! În 2019, Educaţia a primit cel mai mare buget din istorie: 31,2 miliarde lei, faţă de numai 21,6 în ”Guvernul lui Iohannis”. Motivul real pentru care Iohannis nu a aprobat bugetul este că PSD a tăiat bani de la serviciile secrete şi i-a alocat pentru educaţia şi sănătatea copiilor din România.”

PSD: Iohannis blochează majorarea alocaţiilor

Două ore mai târziu, PSD revine cu încă un argument emoţional şi atrage atenţia că atacarea bugetului la CCR înseamnă blocarea majorării alocaţiilor pentru copii.

”Preşedintele Iohannis Beţe-n-Roate tocmai a blocat majorarea alocaţiilor pentru copii prevăzută în Legea Bugetului pentru anul 2019, votată de PSD, ALDE, UDMR şi Minorităţi. Deşi Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care să permită utilizarea sumelor suplimentare prevăzute în buget pentru majorarea alocaţiilor, această prevedere nu poate intra în vigoare decât la data de 1 a lunii ce urmează intrării în vigoare a Legii Bugetului. Aşadar, chiar dacă Guvernul a pregătit banii pentru copii, aceştia nu vor putea fi acordaţi din cauza blocajului presedintelui. În timp ce copiii nu îşi primesc banii alocaţi, Iohannis îşi continuă nepăsător campania electorală”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Tăriceanu: Bugetul nu poate fi neconstituţional

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu recunoaşte că e dreptul preşedintelui ţării să sesizeze CCR, însă atrage atenţia că Legea Bugetului de stat nu are cum să fie neconstituţională.

”Este dreptul preşedintelui de a sesiza CCR. Problema este că acest demers este o simplă şi clară şicană, pentru că bugetul nu poate fi neconstituţional. Din păcate, preşedintele a ales această metodă de a face politică, prin şicanarea Guvernului, prin încercări de a bloca activitatea Guvernului. Gestul preşdientelui este total inoportun şi nejustificat”, apreciază Tăriceanu.

El atrage atenţia preşedintelui că nu are dreptat privind finanţarea partidelor politice de la bugetul de stat, care este o soluţie practicată şi în alte state democratice.

”E o soluţie foarte bună pentru a nu mai aduce corupţie, trafic de influenţă şi cred că această soluţie ar trebui salutată, nu criticată.” 

Tăriceanu îl contrazice pe preşedinte, subliniind că alocările bugetare către administraţiile locale sunt mai mari decât cele care au fost făcute până acum.

”Pe cetăţean, finanţarea a crescut de la 250 lei pe persoannă, la 450 lei pe persoană. Avem 800 lei pentru oraşe şi nu mai puţin de 1.000 lei per locuitor. Deci aceste sume, plus sumele prevăzute în buget - şi se va face o completarea a acestor sume de la bugetul central. În plus, aceste sume sunt acoperire a cheltuielilor curente. Pe lângă acete sume, comunităţie pot accesa programele din PNDL.”

 

Citește și: