Andrei Luca POPESCU
6024 vizualizări 20 ian 2016

Constituţia nu împiedică modificarea legii alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă şi nici dacă se face cu mai puţin de un an înainte de desfăşurarea alegerilor, în ciuda unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, a explicat miercuri judecătorul Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

Un tur sau două tururi sau 10 tururi, este o opţiune politică. Constituţia nu spune că trebuie să fie într-un tur sau două tururi, Constituţia spune că trebuie să fie corecte, alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo, este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a declarat Augustin Zegrean.

Marţi, PNL i-a solicitat prim-ministrului Dacian Cioloş să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru a readuce alegerile locale la desfăşurarea în două tururi de scrutin, deşi cu un an înainte ei înşişi au votat în Parlament modificarea legii la forma actuală. Dacian Cioloş a refuzat, spunând că nu este „democratic”: „Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”.

În urma acestui schimb de replici, în spaţiul public s-a propagat ideea că oricum legea nu ar putea fi modificată prin OUG şi cu atât mai mult din cauză că ar avea loc cu mai puţin de un an înainte de alegeri, contrat recomandării Comisiei de la Veneţia.

Miercuri, Augustin Zegrean a explicat că lucrurile nu stau tocmai aşa.

„De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici”, a declarat Zegrean.

Întrebat dacă CCR nu a spus că unele legi nu pot fi modificate prin OUG, Zegrean a replicat: „Nu am spus asta niciodată. Am spus că trebuie să se respecte Constituţia atunci când se adoptă o OUG”.

La întrebarea referitoare la presupusa neconstituţionalitate a modificării legii electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri, statuată de Comisia de la Veneţia, Zegrean a negat şi acest lucru:

„Nu spune nici asta (Constituţia - n.r.). Voi citiţi alte Constituţii!”.

„Cine poate stabili dacă cu 6 luni înainte e democratic şi cu 5 luni înainte nu? Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare şi am scris şi noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a declarat Augustin Zegrean.

El a mai explicat în ce sens a funcţionat recomandarea Comisiei de la Veneţia, dată în 2012, în urma scandalului creat de USL: „Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câţiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”.

Citește și: