Cristian ANDREI
3588 vizualizări 13 iul 2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, i-a transmis un mesaj public preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, prin care îi cere să "dea ordin oamenilor să înceteze defăimarea României".

"Există în ultimele zile un ghem de dezinformări, de confuzii, de manipulări, care toate afectează foarte serios imaginea României, într-un mod fără precedent statutul de membru al UE, NATO, ca stat democratic, cu deplină şi egală demnitate cu toate celelalte ţări. Legile României se fac în România, în conformitate cu Constituţia. Legile României care sunt ţinute să respecte toate angajamentele internaţionale se fac în România şi nu se negociază în altă parte", a afirmat preşedintele interimar.

Antonescu a subliniat că nu poate exista o listă de "porunci" primită de la şeful Comisiei Europene de premierul Victor Ponta.

"Se vorbeşte despre cele zece porunci ale preşedintelui Comisiei Europene pentru Victor Ponta. Nu există aşa ceva, nu avem un document în sensul acesta. Ar fi însemnat o depăşire de atribuţii a Comisiei Europene. Cum putea să-i dea dispoziţii domnul Barosso lui Victor Ponta despre ce să facă preşedintele. Parlamentul şi Guvernul nu au fost suspendate. Asta trebuie să fie clar pentru cei din România şi pentru cei din afară, care dacă vor să se îngrijoreze cu situaţia statului de drept în România trebuie să studieze Constituţia acestei ţări", a spus preşedintele interimar.

Crin Antonescu a precizat că în România nu vor fi trimişi observatori din UE pentru referendum, deoarece ţara noastră are o democraţie consolidată.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar:

Există în ultimele zile un ghem de dezinformări, de confuzii, de manipulări, care toate afectează foarte serios imaginea României, într-un mod fără precedent statutul de membru al UE, NATO, ca stat democratic, cu deplină şi egală demnitate cu toate celelalte ţări.

În România drepturile pentru presă, politicieni sunt atât de largi încât fac loc posibilităţii de a manipula, minţi, dar există şi dreptul de a spune adevărul. În România Constituţia nu a fost încălcată decât de preşedintele Băsescu şi de nimeni altcineva.

S-a vorbit în mod iresponsabil despre lovitură de stat, dacă mai este România un stat democratic.

În România nu există nicio încălcare a Constituţiei. Toate actele despre care s-a discutat că au încălcat statul de drept au fost acte perfect legale, constituţionale, iar dacă unele hotărâri au fost considerate de CCR că excede Constituţia, guvernul urmează să ia măsurile necesare.

Premierul este deschis în măsura în care are puterea constituţională, şi deocamdată nu o are să facă o schimbare în ceea ce priveşte Avocatul Poporului. Parlamentul poate opera o nouă schimbare, revocarea Avocatului Poporului nu a fost un act, gest neconstituţional.

Ordonanţa de Urgenţă care limita atribuţiile CCR - Guvernul a luat act de decizia Curţii şi într-o sesiune extraordinară această Ordonanţă va fi anulată.

S-a vorbit despre înlocuirea preşedinţilor Camerelor - preşedinţii Camerelor de azi suntem legitimaţi oficiali de decizii ale CCR.

Suspendarea a avut loc după toate procedurile democratice.

Un adevăr car nu poate fi constestat, Constituţia şi ordinea de drept nu au fost puse în discuţie şi sunt intacte.

Legile României se fac în România, în conformitate cu Constituţia. Legile României care sunt ţinute să respecte toate angajamentele internaţionale se fac în România şi nu se negociază în altă parte.

Asta ţine de suveranitatea care este scrisă în Constituţie.

Legiuitorul nu este Curtea Constituţională în privinţa legii referendumului, ci Parlamentul.

Parlamentul şi Guvernul nu au fost suspendate. Asta trebuie să fie clar pentru cei din România şi pentru cei din afară, care dacă vor să se îngrijoreze cu situaţia statului de drept în România trebuie să studieze Constituţia acestei ţări.

De acolo am auzit lucruri care sunt greu de imaginat şi confundat. S-a vorbit în presa română despre un moderator care să fie ales în România şi pentru România. Este o confuzie de traducere, se referea la Avocatul Poporului. Ne facem rău singuri făcând asemenea confuzii.

S-a vorbit de observatori care să vină la referendum, de genul celor trimişi departe de graniţa UE. România şi-a câştigat de mult credibilitatea că poate organiza alegeri. România este parte a UE cu democraţie consolidată şi recunoscută.

Se vorbeşte despre cele zece porunci ale preşedintelui Comisiei Europene pentru Victor Ponta. Nu există aşa ceva, nu avem un document în sensul acesta. Ar fi însemnat o depăşire de atribuţii a Comisiei Europene. Cum putea să-i dea dispoziţii domnul Barosso lui Victor Ponta despre ce să facă preşedintele.

A existat o confuzie şi la Bruxelles. În România suntem într-un stat de drept în care există un traseu constituţional, iar legislaţia privitoare la referendum: avem o OUG în vigoare şi un proiect legislativ care a trecut de Parlament pe care CCR l-a declarat ca fiind constituţional şi care a venit azi la Preşedinţie spre promulgare.

Nu avem în acest moment ce discuta, despre ce să facă sau să nu facă CCR. Suntem în faza promulgării sau trimiterii spre reexaminare. În cazul retrimiterii la Parlament, ar fi bine să se reunească în sesiune extraordinară. Dacă voi promulga legea sesiunea Parlamentului nu mai are rost.

Trebuie să ştim la Bucureşti şi Bruxelles pe ce punem etichete.

Că n-are voie să schimbe oameni din fruntea Parchetelor. Preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului şi a poporului român. Acest este un lucru foarte clar, pe care îl ştie şi domnul Barosso. Este o ipoteză jignitoare pentru noi şi dl Barroso.

Am spus că nu vor fi schimbaţi şefii Parchetului General şi DNA, am garantat acest lucru, dar nu pentru că cineva din afara României mi-ar interzice acest lucru. Ce am spus, fac, nu sunt Traian Băsescu.

NU voi acorda în această perioadă de interimat nicio graţiere, dar am spus motivul pentru care nu o fac şi nu pentru că cineva i-ar putea interzice preşedintelui României să folosească această prerogativă constituţională.

Am primit o scrisoare de la domnul preşedinte suspendat Traian Băsescu. Răspunsul la ce întreabă domnul Băsescu se găseşte în legislaţia în vigoare. Mai am un mesaj pe care vreau să i-l adresez public: domnule Băsescu daţi ordin oamenilor dvs să înceteze defăimarea României. Acceptaţi că numai cetăţenii României vor decide soarta dvs"

 

Citește și: