640 vizualizări 1 iun 2011

Preşedintele ţării poate dizolva Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitarea şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestituiră, conform proiectului de lege de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, conform proiectului, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

"Parlamentul se va pronunţa prin vot asupra formării noului Guvern în termen de 10 zile de la data solicitării votului de încredere. În caz contrar, după trecerea celor 10 zile, candidatul propus, împreună cu programul şi lista Guvernului, va fi considerat respins de către Parlament, iar Preşedintele României va desemna un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru", mai prevede proiectul de revizuire, la articolul 103.

Parlamentul este obligat să dea votul de învestitură pentru Guvern în zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar în cazul remanierilor şeful statului şi premierul trebuie să se consulte, conform proiectului noii Constituţii pe care îl va înainta Preşedinţia, a anunţat săptămâna trecută Traian Băsescu.

Şeful statului a amintit ceea ce s-a întâmplat când l-a desemnat prim-ministru pe Liviu Negoiţă, când Parlamentul, timp de o lună şi ceva, nu a vrut să ia în discuţie învestirea Guvernului. De aceea, în proiectul de revizuire a Constituţiei, se prevede că, "după depunerea listei Guvernului şi a programului, Parlamentul are zece zile să dea vot de învestitură", iar dacă nu respectă acest termen se consideră că noul Cabinet "a picat" şi se trece la o nouă nominalizare.

Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro

Citește și: