Alexandra Stroe
342 vizualizări 19 mai 2017

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a arătat că ar trebui făcute publice numele magistraţilor care au fost ofiţeri acoperiţi ai SIPA.

„Activitatea şi arhiva SIPA sunt nu doar problema justiţiei române, ci a întregii societăţi. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcţionat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existenţă post-comunistă. Este o chestiune ce ţine atât de istoria României, cât şi de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar şi a societăţii în asamblu. Avem, apoi, situaţia ofiţerilor acoperiţi SIPA printre magistraţi. Monica Macovei a spus că SIPA obţinea informaţii inclusiv din rândul ofiţerilor acoperiţi pe care-i avea în rândul magistraţilor. Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", a declarat Dana Gârbovan pentru MEDIAFAX.

Preşedintele UNJR a susţinut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viaţă privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acţiune.

„Dreptul la viaţă privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluţie pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire", a arătat Dana Gârbovan.

Magistratul consideră că, înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA, ar trebui făcute publice toate documentele care conţin informaţii despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani.

„Gândiţi-vă că noi vorbim de 11 ani despre această arhivă fără să avem un document oficial din partea Ministerului Justiţiei cu privire la ea. Este inadmisibil ca, după 11 ani, singurele informaţii pe care le avem despre gestionarea acestei arhive să fie constituite de declaraţii de presă sau din surse. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât au existat acuze şi suspiciuni extrem de grave legate de neregularităţi săvârşite în timpul proceselor anterioare de inventariere, inclusiv sustrageri, distrugeri sau copieri de documente. Desecretizarea tuturor actelor din 2006 până în prezent, întocmite la
nivelul Ministerului Justiţiei privind arhiva SIPA este, aşadar, un prim pas obligatoriu pentru a putea decide cu privire la arhivă", a afirmat Dana Gârbovan pentru MEDIAFAX.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniţia această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Informaţiile conţinute de arhiva SIPA au fost readuse în dezbaterea publică după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol pe site-ul evz.ro, în care susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Citește și: