Alexandru Costea
Mediafax
90 vizualizări 3 apr 2019

„Preşedintele Frans Timmermans a transmis azi foarte clar Guvernului că în cazul în care vor fi date OUG prin care sunt albiţi înalţii funcţionari ai statului, adică penalii din funcţii publice, Comisia Europeană va reacţiona. Şi are o paletă largă de instrumente la dispoziţie, de la activarea Articolului 7, până la blocarea fondurilor europene", a susţinut Dan Barna miercuri în Parlament.

El a mai spus că Uniunea Europeană nu va permite României să devină un „stat iliberal".

„Se confirmă ce a transmis USR, că Liviu Dragnea şi PSD ar merge până la scoaterea României din Europa pentru a scăpa ei de puşcărie. Este foarte clar că Uniunea Europeană nu va permite ca România să devină un stat iliberal, un stat de marginea Europei. Este un mesaj pe care România decentă şi pro-europeană îl va înţelege şi susţine. Partenerii europeni nu ne abandonează, haideţi să nu o facem nici noi. Vă aşteptăm pe toţi la vot pe 26 mai", a afirmat preşedintele USR.

Frans Timmermans, prim- vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri că avertizează Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

„Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim- vicepreşedintele CE.

Timmermans spune însă că nu a tras concluzia că România a revenit pe calea cea bună.

„Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am reînceput discuţiile tehnice pe MCV şi am cerut rezultate cât mai urgent. Am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concretedin partea României şi acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea averilor şi secţia de urmărire a magistraţilor. Din păcate, nu am putut încă trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret cu mijloacele care-i stau la discpoziţie", a mai spus Timmermans.

Citește și: