1051 vizualizări 16 mai 2017

"Este un demers cu miză politică, este o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor Preşedintelui, am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM, şi am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanţă de urgenţă - urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGIPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul Preşedintelui", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, cu privire la decizia Senatului de modificare a Ordonanţei de înfiinţare a DGIPI, eliminând CSAT-ul din procesul de numire al şefului instituţiei.

Dobrovolschi a mai subliniat că "este grav şi îngrijorător modul în care se acţionează" şi că a devenit o "practică" la nivelul Guvernului, pe care "o aplică în mai multe contexte".

"Am dat doar exemplul ANCOM pentru a vă aduce aminte şi este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT, o instituţie care ar trebui să îşi dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezenţa Preşedintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituţii cu rol fundamental cum este DGIPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a ceea ce înseamnă raporturile între forţe în stat şi, în acelaşi timp, şi o garanţie că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Aşadar, este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept", a mai spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: