Departamentul Politic
1037 vizualizări 11 ian 2019

În conferinţa de presă comună după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei Europene a atenţionat România că o eventuală ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi un pas înapoi.

”Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi,” a declarat Jean Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a întărit că statul de drept este ceva negociabil..

”Statul de drept din România nu e negociabil. Această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această poziţie. Discuţia pe legile justiţiei şi pe coduri din România este o discuţie complicată. Sper să existe înţelepciunea de a duce această discuţie spre un final conform nu numai cu aşteptările mele, ci cu aşteptările românilor, cu cele ale Comisiei de la Veneţia şi Greco. Noi nu putem să construim un sistem de justiţie care nu e compatibil cu celelalte sisteme din Europa,” a declarat Iohannis.

"Este o discuţie pe care o vom continua în România şi nu am de gând să fac rabat de la aceste principii. Pe de altă parte, această discuţie, după cum am observat, nu îmbunătăţeşte imaginea României şi e o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. În ceea ce priveşte afacerile europene vom găsi, împreună cu guvernul, abordările potrivite pentru a atinge obiectivele propuse pentru preşedinţia Consiliului UE. Probemele de politică internă nu trebuie să afecteze. Şi cred că a fost înţeles de toate părţile", a mai spus preşedintele.

 

Citește și: