Departamentul Politic
259 vizualizări 21 ian 2019

Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru obţinerea creşterii economice, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache la reuniunea preşedinţilor COSAC.

”La preşedinţia Consiliului UE, urmărim să obţinem rezultate concrete pentru cetăţenii noştri şi să punem în valoare principiile pe care o Uniune solidară, puternică, coezivă le pot aduce cetăţenilor români. Am convingerea că veţi regăsi în ţara noastră un partener de nădejdie şi dedicat, un partener în măsură să susţină consolidarea proiectului european. Preşedinţia României a Consiliului UE se desfăşoară sub motto-ul: ”Coeziunea - o valoare europeană”. România propune să asigure coeziunea, unitatea statelor membre în faţa provocărilor politice, sociale actuale. Coeziunea este una dintre valorile fundamentale ale UE.(..) Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor: creştere economică, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă,” a declarat Iordache.

În perioada 18-19 martie, Parlamentul României va organiza o conferinţă interparlamentară având ca temă politica agricolă comună a UE.

”Pe parcursul mandatului preşedinţiei Consiliului UE, Parlamentul româniei va participa activ la dialogul pentru viitorul politicii de coeziune şi vom sustine prin acţiuni la nivel parlamentar eforturile de identificare a celor mau bune mecanisme care să definească continuarea politicilor de coeziune. Pentru perioada 18-19 martie 2019, pregătim o conferinţă interparlamentară pe tema politicii de coeziune, a politicii agricole comune, în cadrul căreia vom avea dezbateri consistente pentru indentificarea intereselor comene în privinţa politicii de coeziune post 2020,” a anunţat Florin Iordache.

Reuniunea COSAC este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România pentru un mandat de şase luni.

Cu toate că pe programul oficial al reuniunii apare şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care ar fi trebuit să ţină un discurs, la deschiderea evenimentului, în locul acestuia a vorbit vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia liderul PSd i-a delegat atribuţiile în perioada în care este în concediu.

Obiectivele conferinţei sunt prezentarea priorităţilor Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinute de România, dezbaterea Raportului bi-anual COSAC şi pregătirea sesiunii plenare a COSAC. La reuniune vor participa preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre, cât şi cele candidate la aderarea în Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

Şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, va susţine un discurs despre viitorul politicii de dezvoltare regională în deschiderea sesiunii COSAC.

”Beneficiile politicii de coeziune nu sunt abstracte sau de natură birocratică - ele vin să răspundă unor nevoi concrete ale cetăţenilor, având un impact direct, tangibil asupra vieţii de zi cu zi. Ea creează locuri de muncă, susţine dezvoltarea competenţelor şi creşterea oportunităţilor de angajare, oferă prilej favorabil dezvoltării economice şi sociale, asigură accesul la servicii de educaţie şi sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale şi la sprijinirea comunităţilor marginalizate, susţine dezvoltarea reţelelor feroviare şi rutiere şi nu numai. Politica de coeziune este, de fapt, garanţia creşterii calităţii vieţii pentru cetăţenii europeni”, a ţinut să sublinieze Corina Creţu, înaintea participării la eveniment.

Vor mai participa: Maria João Rodrigues, membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Daniel Dăianu, membru al Consiliului Administraţiei al BNR şi al Academiei Române, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, şi preşedinţii Comisilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Gabriela Creţu şi Angel Tîlvăr.

Delegaţiile oficialilor europeni au sosit încă de duminică la Bucureşti. Ei au vizitat Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Palatul Parlamentului şi au luat parte la un dineu oficial oferit de Gabriela Creţu şi Angel Tîlvăr, la Muzeul Naţiona de Artă al României, în Sala Tronului.

Reuniunea COSAC este precedată de o reuniune a Troicii prezidenţiale compuse din delegaţiile parlamentelor naţionale ale preşedinţiei (România), preşedinţia precedentă (Austria), următoarea preşedinţie (Finlanda) şi Parlamentul European. Scopul reuniunii este de a discuta şi a conveni asupra agendei, a participanţilor, a subiectelor şi a altor aspecte importante ale reuniunii.

COSAC a fost înfiinţată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către preşedintele Adunării Naţionale Franceze şi reuneşte o dată la şase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naţionale specializate în afaceri europene şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene. Fiecare conferinţă este convocată de către parlamentul ţării care deţine preşedinţia Uniunii şi este pregătită în comun cu Parlamentul European şi parlamentele din cadrul troicii. Aceste dezbateri au ca interes subiecte majore legate de politica europeană. COSAC joacă un rol important în participarea activă a parlamentelor naţionale la dezbaterea privind afacerile UE.

COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ şi de coordonare parlamentară care îşi adoptă poziţiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naţionale, COSAC poate prezenta orice contribuţie pe care o consideră adecvată în atenţia instituţiilor Uniunii Europene. Totuşi, contribuţiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naţionale şi nici nu le afectează poziţia.

foto: Hepta

 

Citește și: