Ana Petrescu
1367 vizualizări 15 ian 2019

Urmăriţi aici discursurile din Parlamentul European:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în Parlamentul European, că toate măsurile luate de forurile UE trebuie să se raporteze la cetăţenii statelor membre, iar viziunea României se concentrează în jurul ideii de coeziune, inclusiv reducerea decalajelor între state.

"Europa a ştiut întotdeauna să depăşească obstacolele, să renască după episoade mai puţin faste. Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcţie europeană, dar orice situaţie de acest gen poate fi transformată într-o nouă oportunitate, un nou început. În vizunea mea, exercitarea preşedinţiei rotative în următoarele şase luni nu e una doar formală. Cred că e important să arătăm cetăţenilor UE că instituţiile europene lucrează pentru ei şi că mai ales produc rezultate care le îmbunătăţesc viaţa şi perspectivele de viitor," a declarat Viorica Dăncilă.

"Sunt constientă că prima etapă a preşedinţiei va fi redusă ca timp şi ca proces decizional. De aceea mizez pe ajutorul dvs pentru a rezolva cât mai multe dosare şi să răspundem provocărilor viitorului european. Viziunea noastră e structurată în jurul ideei de coeziune în toate domeniile. Coeziune politică, economică şi teritorială, în vederea reducerii decalajelor între state, coeziune socială, importantă prin prisma celor patru priorităţi ale pieţii interne", a mai spus premierul.

"Al patrulea pilon pe care se va desfăşura preşedinţia României va fi Europa valorilor comune. Altfel spus, pentru a stimula coeziunea politică europeană ne propunem să promovăm intens principiile şi valorilor ce ne unesc. Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societăţile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranţa, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european," a declarat premierul Viorica Dăncilă.

"Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen," a mai spus premeierul.

"V-am dat aceste exemple din ţara mea pentru a se înţelege că anumite decizii care se iau la nivel european în privinţa unor state membre se răsfrâng în final la nivelul cetăţenilor din acele state şi determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceştia o au faţă de Uniune. Deci tot timpul când luăm decizii, trebuie să ne gândim la cetăţenii din statele membre vizate de hotărârile noastre şi trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferenţiat, astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii," a afirmat Viorica Dăncilă, în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat în plenul Parlamentului European, priorităţile pe care le are în vedere România în timpul mandatului său la Preşedinţia rotativă a UE.

”Înţelegem pe deplin oportunitatea pe care o avem de a fi văzuţi acţionând împreună pentru România, dar şi pentru UE. Suntem pregătiţi, atât la nivel tehnic, cât şi la nivel politic,” a declarat Viorica Dăncilă, miercurea trecută, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a ajuns încă de ieri la Strasbourg, în fruntea unei delegaţii din care face parte ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, ministrul Muncii Marius-Constantin Budăi şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba.

Aseară, şeful Executivului a participat la o cină oficială oferită luni seară de preşedintele PE, Antonio Tajani.

Premierul Dăncilă a reiterat angajamentul României de a fi un partener de încredere în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene pe durata exercitării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE şi ar dori să avanseze cât mai multe dintre dosarele legislative în prima parte a mandatului de 6 luni. Dăncilă i-a asigurat pe oficialii europeni de toată deschiderea Guvernului către o cooperare instituţională susţinută, pentru a consolida UE.

”În alocuţiunea sa, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani a urat succes Preşedinţiei României a Consiliului UE, prima preşedinţie de la aderare, şi a exprimat deschiderea sa şi a Parlamentului European pentru a lucra şi coopera strâns, în vederea închiderii dosarelor legislative,”,potrivit unui comunicat al Guvernului.

La cina oficială au mai participat vicepreşedintele PE, Ioan-Mircea Pascu, secretarul general al PE Klaus Welle, preşedintele grupului S&D, Udo Bullman, vicepreşedintele grupului PPE, Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului ECR, Olaf Henckel, vicepreşedintele grupului ALDE, Norica Nicolai, co-liderii delegaţiei române în PPE, Adina-Ioana Vălean şi Teodor Stolojan, liderul delegaţiei române în S&D, Dan Nica, şeful de cabinet al preşedintelui, Antonio Tajani, Diego Vanga Fano si reprezentanţi ai SGCONS.

 

Citește și: