Gandul.info
Sorin Bogdan
15102 vizualizări 26 iun 2018

Traian Băsescu este cel mai pesimist dintre liderii Opoziţiei în privinţa moţiunii de cenzură de astăzi.

"Cu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă avem o problemă,” scrie Băsescu pe Facebook. ”PSD-ul ne poate râde în nas după vot, chiar dacă Ludovic Orban declară zilnic la toate televiziunile că este în negocieri adânci dedicate reuşitei moţiunii. Foarte probabil, nouă, opoziţiei PNL, USR şi PMP, ne vor lipsi cam 50 – 70 voturi pentru a atinge cifra magică a reuşitei, adică 233 voturi, ceea ce ne va penibiliza inclusiv în faţa electoratului nostru, într-un moment în care PSD-ul lui Dragnea este bine zdruncinat şi de evoluţia economică a ţării, dar şi de cea de a doua condamnare a lui Dragnea.”

Băsescu critică momentul ales pentru depunerea moţiunii şi crede că rezultatul ei va fi salvarea coaliţiei guvernamentale dintr-o fundătură politică.

”Oricum, cu moţiunea l-am scos pe Dragnea din dificultate, oferindu-i în mod nechibzuit o victorie consistentă în Parlament, în loc să-l lăsăm să se zbată în mocirla propriilor eşecuri şi a frământărilor interne din partid,” scrie Băsescu. ”Să vedeţi de miercuri seara propagandă PSD de marcare a victoriei la moţiune, care vine ca O GURĂ DE OXIGEN pentru un PSD sufocat de propria-i mizerie.

Preşedintele PNL Ludovic Orban continuă să fie optimist, în ciuda semnalelor venite dinspre UDMR.

"N-aduce anul ce aduce ceasul,” a declarat Orban aseară, la un post de televiziune. ”Poate le dă Dumnezeu acestor oameni să se gândească că votul de mâine este o alegere între a scăpa România de un regim profund nociv şi acela de a-i fi slugi lui Dragnea. Cine nu votează moţiunea, înseamnă că acceptă să fie iobag pe feuda lui Dragnea."

Liderul PNL a stat de vorbă marţi cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor, care a anunţat apoi că vor decide atitudinea faţă de moţiune miercuri dimineaţa, într-o şedinţă a grupurilor parlamentare. ”Asta a fost discuţia cu Ludovic Orban, foarte civilizată, onestă, pe cifre şi câteva principii", a declarat Hunor. "Niciun guvern nu este de neînlocuit. Sunt nemulţumit de exemplu, de ministrul Transporturilor şi ce spune despre construcţia de autostrăzi, de Negrescu cum gestionează faptul că anul viitor preluăm presedintia Consilului UE. Niciodată nu a existat vreun guvern, nici din care am făcut parte, de care să fiu complet mulţumit".

Totuşi, câteva ore mai târziu, după ce a discutat şi cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor a dat de înţeles că UDMR s-ar putea abţine de la votarea moţiunii. ”ABŢINEREA e o posibilitate. Noi am mai făcut această opţiune de foarte multe ori,” a declarat Hunor. ”Matematic, aritmetic, în acest moment, lucrurile sunt foarte clare. Indiferent cum calculăm, ei au majoritate. Până când această majoritate există, există şi Guvern.” 

Kelemen Hunor şi Calin Popescu Tăriceanu

Până acum, singurele opţiuni clare în favoarea moţiunii de cenzură sunt ale PNL, USR şi PMP, la care s-ar adăuga parlamentarii culeşi de Victor Ponta în Pro România. 

USR votează moţiunea, dar se concentrează pe propriile acţiuni, pentru a atrage capital de imagine. "Suntem în grevă japoneză,” a declarat Dan Barna, care şi-a chemat susţinătorii în faţa Parlamentului. ”Cerem să se retragă sprijinul parlamentar lui Liviu Dragnea. Dacă acest partid pretinde că guvernează pentru România, ar trebui să îşi respecte măcar propriile reguli. Vom distribui zeci de mii de banderole, miercuri la ora 12.00, la Parcul Izvor. Invităm cetăţenii României să fie alături de democraţia din acest stat.” USR are propriul război cu Dragnea, după ce Camera Deputaţilor le-a interzis să mai aducă invitaţi în Parlament în această sesiune, drept pedeapsă că ultima oară, pe invitaţiile USR au intrat în Casa Poporului câţiva protestatari care au perturbat discursul premierului Viorica Dăncilă.

Preşedintele PMP Eugen Tomac asigură Opoziţia de votul parlamentarilor săi, dar până şi din mesajul său lipseşte convingerea victoriei. ”PMP s-a alăturat demersului opoziţiei de a susţine moţiunea de cenzură,” a spus Tomac. ”Să sperăm că, împreună cu celelalte partide de opoziţie, vom reuşi mâine să zdruncinăm acest colos politic care şi-a pierdut minţile.”

Eugen Tomac cu Traian Băsescu

Victor Ponta a confirmat că parlamentarii înregimentaţi în formaţiunea Pro România vor vota moţiunea de cenzură, dar a observat imediat că UDMR a bătut palma cu Puterea. ”Vom sprijini orice efort de înlocuire a actualului Guvern,” susţine Ponta. "Ne dorim şi vom sprijini ideea înlocuirii guvernului actual cu un Guvern mult mai competent.” El nu este la fel de optimist ca Orban şi anunţă deja eşecul moţiunii, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Marţi seara, într-o emisiune de televiziune, preşedintele PNL Ludovic Orban continua să-şi expună viziunea despre schimbările din viaţa politică, acceptând până şi varianta unui eventual guvern de largă coaliţie cu ALDE. ”Obiectivul nostru principal este căderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea,” a declarat Orban. ”Ceea ce am spus este, că după aceea, poate fi o formula de guvernare cu PNL, dacă există majoritate, poate fi o variantă a anticipatelor. (...) Orice formula care să ducă la un guvern care să respecte valori şi principii, care să aducă România pe calea corectă, suntem dispuşi să îl sprijinim. În niciun caz cu un premier PSD.”

Potrivit legii, pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Aşadar, din numărul total de 465 de parlamentari, moţiunea PNL are nevoie de 233 de voturi. Documentul a fost intitulat "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!" şi va fi citit în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 14:00. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că parlamentarii PSD vor fi în sală, pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.

Ludovic Orban

Concluzia zilei o putem culege din post scriptumul mesajului lui Traian Băsescu:

”Dar oare vom avea voturi câte semnături sunt pe moţiune, măi Ludovice? P.S. – Ludovice, dacă mă căutai, poate îţi dădeam un sfat care să te ajute să nu pari ”INCONŞTIENTUL VESEL” al politici româneşti"

 

Citește și: