Sorina Ionaşc
12566 vizualizări 25 iun 2015

Opinii diferite, dar nu contrare – aşa au catalogat uneperiştii cele două poziţii ale liderilor PSD şi UNPR, Ilie Sârbu şi Gabriel Oprea, în privinţa nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Cu toate că liderul social-democrat a susţinut că nu exclude posibilitatea unei rupturi în coaliţie dacă UNPR îl va vota pe MRU la SIE, parlamentarii progresişti sunt mai liniştiţi. ”Nu cred că se va ajunge acolo”, susţine liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu.

De altfel, parlamentarii UNPR aşteaptă un îndemn clar din partea premierului interimar, Gabriel Oprea, iar ei nu se vor abate de la ordinului lui. ”Specialistul nostru pe astfel de probleme este domnul preşedinte Gabriel Oprea şi premier interimar. El va face declaraţiile din partea noastră. Dacă a spus Gabriel Oprea, eu niciodată nu-l voi contrazice şi voi fi de acord cu el. Nu cred că există pericolul unei rupturi între PSD şi UNPR dacă există voturi diferite”, a declarat ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, deputatul UNPR Eugen Nicolicea, pentru gândul.

Până în prezent, în afară de declaraţia lui Gabriel Oprea de la Realitatea TV, în care a spus că va susţine orice propunere pe care o va face Klaus Iohannis la SIE, nu au avut niciun îndemn.

”Nu s-a discutat încă şi nu putem spune nimic. Vedeţi, e o contradicţie între emisiunea de aseară şi declaraţiile domnului Sârbu. Aşteptăm să se armonizeze şi vedem după. Nu putem crea joi spectacol, să spunem da sau nu. Adevărul adevărat este că aşteptăm armonizarea poziţiilor şi vom vota în consecinţă. Nu avem niciun îndemn momentan”, a declarat şi Vochiţoiu, pentru gândul, adăugând faptul că Mihai Răzvan Ungureanu este ”un bun coleg senator”.

Întrebat dacă există pericolul unei rupturi în coaliţia de guvernare dacă PSD şi UNPR vor vota diferit în cazul numirii lui MRU la SIE, senatorul uneperist a exclus această variantă.

”Nu cred că se va ajunge acolo. Sunt trei ani şi ceva de când coaliţia funcţioneaza. E prima dată când sunt păreri diferite, dar asta nu înseamnă că sunt şi contrare. Asta e, o să se discute”, a adăugat el.

Tot de la Senat, Ionel  Agrigoroaiei nu cred nici el într-un eventual divorţ. ”Partidul nostru este ”specializat” în probleme care ţin de interesul naţional şi securitate, s-ar putea în anumite momente să nu votăm identic cu PSD, chiar dacă suntem în coaliţie. E o problemă de siguranţă naţională şi poate cei de la PSD se concentrează mai mult pe economic. Nu văd de ce ar duce la o ruptură un vot diferit”, a precizat senatorul, contactat de gândul.

Cât despre votul pe care-l va da în cazul numirii lui MRU la şefia SIE, Ionel Agrigoroaei merge şi el pe linia partidului şi a ordinului dat de Gabriel Oprea.

”Respectăm ce ne spune şeful nostru de partid. Corect. Eu susţin ce susţine şeful meu, preşedintele Oprea”, a conchis senatorul UNPR.

Proaspăt nominalizat la şefia Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu nu are şi susţinerea PSD. Liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a acuzat procedura ca fiind una ”ilegală”. neexistînd nicio discuţie în prealabil. Mai mult, Sâbru susţine că nominalizarea ar fi trebuit aprobată, mai întâi, de CSAT.

”M-a luat prin surprindere şi pe mine, am aflat în sală. PSD nu va vota sigur. Nu am discutat cu UNPR, e o informaţie proaspătă.  N-avem o problemă cu MRU, ci cu procedura, s-a stricat o tradiţie care e de zece ani de zile, ca un preşedinte să fie de la opoziţie, altul de la putere. PSD clar nu votează în Parlament. Dacă se respecta procedura, dacă exista o discuţie, dacă se ajungea la o înţelegere între preşedintele nostru şi preşedintele României. Dar aşa, s-au depăşit etape. Vor să demonstreze ce? O prostie? Ce poate să demonstreze dacă ştii ce spune legea, dacă ştii că n-ai majoritate...”, a declarat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

Din punctul lui de vedere, nominalizarea la şefia SIE trebuie să treacă, mai întâi, prin CSAT, şi abia apoi în Parlament. Întrebat dacă există posibilitatea unei rupturi în coaliţia de guvernare, de UNPR, având în vedere că premierul interimar, Gabriel Oprea, a precizat că susţine propunerea făcută de Klaus Iohannis, Ilie Sârbu a spus că ”nu exclude nimic”.

”Cu probabilităţi eu nu lucrez. Nu am avut niciun motiv până acum, cred în cuvântul domnului Oprea. Această propunere din punct de vedere legal nu poate să ajungă la Parlament decât prin intermediul CSAT. E greu de spus (n.r.- dacă poate însemna o ruptură de UNPR), dar nu exclud nicio posibilitate în acest moment. Dar mi-e greu să cred că un om ca domnul Oprea, care e categoric şi care ne-a demonstrat de atîtea ori că ceea ce discută cu noi e discutat şi e cuvânt dat, vine acum şi se schimbă. Noi am fost lăsaţi complet în afară, nici măcar consultaţi nu am fost.”, a adăugat Sârbu, la Parlament.

 

 

BREAKING NEWS. MAREA RUPTURĂ - decizia „interesului naţional”. Ştirea cu care deschidem ediţia de azi: http://goo.gl/5rv5ekCum vi se pare anunţul?

Posted by Gandul on 25 Iunie 2015

 

Citește și: