Gandul.info
Cristina ANDREI
2409 vizualizări 28 nov 2017
„În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Repet, se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit şi eu comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, slăbi independenţa Justiţiei. Aici se referă la întreaga legislaţie, la întregul pachet, pachet de legi care se află în procedură parlamentară. Eu cred că până la urmă ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte juridice este actul normativ în forma lui finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este competenţa exclusivă pe care o are", a transmis Toader într-o scurtă declaraţie de presă. 
 
Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre o a doua ipoteză care, „lectura proprie" se referă doar la anumite modificări legislative, propuneri pe care Comisia specială condusă de Florin Iordache le analizează în aceste zile: „A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea proprie, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupţie. Prima parte a comunicatului se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri pe care Comisia specială le are în considerare şi procedura de legiferare, probabil, şi sper, că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituţionale, care să transpună deciziile CCR, să nu afecteze statul de drept şi independenţa Justiţiei", a mai spus ministrul Justiţiei. Acesta a ţinut să precizeze că în comunicat este criticat proiectul de lege, cel pe care cei 11 parlamentari l-au preluat şi l-au asumat drept iniţiativă proprie. 
 
Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii, luni, o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de slăbirea independenţei justiţiei în România şi cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.
 
„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României discută proiecte de legi care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi indepedenţa justiţiei. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele făcute în ultimii ani de România în construirea unor instituţii judiciare puternice protejate de interferenţa politică”, se arată în declaraţie.

Departamentul de Stat solicită Legislativului de la Bucureşti să nu dea curs propunerilor care ar putea afecta statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care ar putea slăbi statul de drept şi ar putea periclita lupta împotriva corupţiei”, mai precizează sursa citată.
 
 

 

 

 

 

Citește și: