Raluca Pancu Liviu Dadacus - Mediafax
9544 vizualizări 22 feb 2017

Membrii PSD au votat în unanimitate, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, numirea în funcţia de ministru al Justiţiei a lui Tudorel Toader, fost judecător CCR, dar şi preluarea Ministerului Economiei de către Mihai Tudose şi trecerea lui Alexandru Petrescu la Ministerul Mediului de Afaceri şi Antreprenoriat, urmând ca Rovana Plumb să se ocupe de portofoliul de la Fonduri Europene. Înaintea coaliţiei de guvernare, numele lui Mihai Tudose era vehiculat pentru prelurea portofoliului Mediului de Afaceri şi Antreprenoriat. 

„Le mulţumesc colelgilor din CEX că au votat în unanimitate propunerile pe care le-am făcut, la care am ajuns în urma discuţiilor cu, în primul rând, cei pe care îi vizam pentru aceste funcţii şi consultărilor zilnice, dacă nu mai des, cu conducerea partidului. (...)  Aşa cum ştiţi, erau într-un fel vacante sau ocupate de interimari două portofolii: la IMM-uri şi Justiţie. Am să vă spun că justificarea pe care o avem, de exemplu. Pentru tot ceea ce înseamnă schimbarea de la Fonduri Europene, cu toate că Mihaela Toader rămâne în echipă, este dată, bineînţeles de ceea ce considerăm prioritate – atragerea de fonduri europene. Am vrut să întărim echipa prin atragerea unui membru cu greutate politică, cu experienţă pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Grindeanu. 

Referitor la propunerea lui Toader pentru preluarea portofoliul de la Justiţie, primul ministru a ţinut să specifice că s-a consultat „cu foarte mulţi oameni", cu partidul din care face parte, dar şi cu întreaga coaliţie şi a argumentat alegerea prin „experienţa pe care o are în acest în domeniu, cei aproape 10 ani la CCR, calitatea de membru în Comisia de la Veneţia". Grindeanu a explicat că printre subiectele pe care le-a avut în vedere în discuţiile cu Toader s-au regăsit paşii care trebuie parcurşi pentru ca României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), transpunerea deciziilor CCR în prevederile codurilor penale, dar şi pachetul de măsuri necesar pentru evitarea unei decizii-pilot din partea CEDO referitoare la situaţia din penitenciarele româneşti.  

În completare, Dragnea a spus că lui Tudorel Toader nu i se va cere să se înscrie în partid şi că până în acest moment nu a discutat deloc cu fostul judecător al CCR. 

Întrebat de ce a considerat că este nevoie de o remaniere în acest moment, Grindeanu a motivat hotărârile luate prin lipsa de timp cu care se confruntă Executivul şi necesitatea de a debloca rapid anumite sectoare: „Pentru că am considerat necesar, pentru a da mai multă forţă acestui domeniu esenţial pentru noi (n.r. fondurile europene), să atragem în echipa guvernamentală un om cu greutate, cu experienţă, care ştie să deblocheze anumite lucruri. Suntem contratimp", a mai spus primul ministru. 

 

 

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că propunerile pe care PSD le-a avansat, în cadrul coaliţiei de guvernare, pentru ministerele Justiţiei şi Mediului de Afaceri sunt „foarte bune”, el arătând că acestea vor fi supuse aprobării CExN al PSD şi deciziei premierului.

„Am avut o şedinţă a coaliţiei de guvernare. Am discutat cu colegii noştri despre numirile care vor fi făcute, însă având în vedere că PSD urmează să aibă CExN în care vor aproba aceste numiri, trebuie să aşteptaţi decizia politică a lor şi a premierului pentru a afla numele. Propunerile prezentate ni s-au părut foarte bune”, a spus Tăriceanu.

 

 

Citește și: