579 vizualizări 15 ian 2020

Primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că a încercat să ajute comunitatea de romi din oraş şi crede că autorităţile trebuie să înceapă o discuţie cu aceste categorii sociale care care „au înţeles prost ceea ce înseamnă sprijinul statului”.

„Am încercat toate metodele posible, făcându-le case, drumuri, creând toate condiţiile acestei comunităţi ca să îi inser social, într-un dialog extraordinar de corect până la un moment dat. Şi mi-am dat seama că o categorie importantă ignoră absolut orice ajutor care îi este dat, interesează doar banul, nu îi interesează locul de muncă. (...) Trebuie început un dialog serios cu aceste categorii care au înţeles prost ceea ce înseamnă sprijinul statului. Este discriminat omul care munceşte de dimineaţa de la 6 până seara, are copii, strânge din dinţi, faţă de unul care nu munceşte nimic şi aşteaptă alocaţia, aia e discriminare”, a declarat Dorin Florea, la Digi 24.

Edilul spune însă că în Târgu Mureş, oraş în care se găseşte una dintre cele mai mari comunităţi de romi din ţară, a reuşit să salveze o mare parte dintre aceştia.

„Am avut cel puţin vreo 4.000 de cetăţeni care stăteau cu caii în blocuri. Am luat un oraş, vă arăt fotografiile şi documentele, în care Evul Mediu era puţin spus în cartierele în care stăteau ţiganii. Comunitatea de ţigani de pe timpul lui Cuza până în ziua de astăzi pur şi simplu a fost ignorată, bătaie de joc şi totdeauna s-a trecut la periferia societăţii. Am pus la punct toate acestea, şi cartiere, vă arăt locuri în care oamenii s-au salvat, vă arăt grădiniţa care am făcut-o şi maşina cu care duc câte 90 de copii în fiecare dimineaţă şi le ţin cursuri, le fac educaţie, îi spăl şi le dau de mâncare. Sunt mulţumiţi şi părinţii lor. S-au salvat o mare parte”, a mai spus edilul.

Dorin Florea refuză să îi numească pe romi astfel. „Ţigani, aşa se numesc, să terminăm o dată cu ipocrizia, eu le spun exact cum sunt nominalizaţi, nu e niciun sens peiorativ, este un sens absolut normal, exact cum se spune chinez, iugoslav, român şi aşa mai departe”, a mai declarat primarul.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, este aşteptat în 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

Dorin Florea a scris luni pe Facebook că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. El propune astfel introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Ulterior, Dorin Florea a venit cu explicaţii. El a afirmat pentru MEDIAFAX că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care nasc nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”. Edilul a mai precizat că nu îl sperie CNCD.

Foto: Dorin Florea / Facebook

Citește și: