Departamentul Corespondenţi - Mediafax
1289 vizualizări 4 sep 2012

Primarul din Beiuş, Adrian Domocoş, a fost pus sub învinuire de DNA Oradea pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, fiind suspectat că a încasat, prin fundaţia patronată, sponsorizări de 59.000 lei de la omul de afaceri sătmărean Vasile Lucuţ, care ar fi învinuit şi el în dosar.

Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş (PNL), s-a prezentat, marţi, la sediul DNA Oradea, unde a fost citat de procurori, care cu o zi în urmă i-au percheziţionat biroul din Primăria Beiuş şi locuinţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După audierea care a durat aproximativ o jumătate de oră, Domocoş a declarat că procurorii l-au pus sub învinuire pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Fortuna Beiuş, o organizaţie non-profit fondată de el, a încasat de la omul de afaceri sătmărean Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, mită mascată sub formă de patru contracte de sponsorizări în valoare totală de 59.000 de lei.

"Se suspectează că anumite sponsorizări făcute de domnul Vasile Lucuţ şi societatea dânsului către o asociaţie non-profit pe care o patronez ar fi fost o mită mascată pentru urgentarea construirii magazinului Unicarm şi favorizarea acesteia, acuzaţii care sunt nefondate", a declarat primarul.

El a susţinut că asemenea "favoritisme" ar putea fi invocate de anchetatori în cazul tuturor firmelor care au investit în Beiuş, aducând bani la buget ori locuri de muncă.

"Pentru orice investitor care aduce locuri de muncă ori bani la bugetul municipiului Beiuş, certificatul de urbanism se ia în două ore, iar autorizaţia de construcţie în maxim 48 de ore, chiar şi a doua zi, dacă nu sunt probleme legate de mediu sau altceva", a afirmat el.

Primarul din Beiuş a mai spus că societatea Unicarm nu este singura care a făcut sponsorizări către Asociaţia Fortuna Beiuş, toate documentele şi fondurile strânse fiind contabilizate strict şi folosite în interesul oraşului.

"Vom depune acte care vor demonstra că banii nu i-am folosit în interes personal. Au fost folosiţi pentru activităţi gen Zilele Beiuşului, pentru excursii şcolare, grădiniţe. Toate deplasările Teatrului Arcadia în Beiuş, de exemplu, s-au plătit prin această fundaţie. Totodată, s-au făcut şi anumite acte de caritate. O persoană care îşi pierdea vederea, Moldovan Dumitru, a fost operată la Pelican, cu bani din această fundaţie. Şi mai sunt", a explicat primarul.

Răzvan Doseanu, avocatul primarului, a declarat, la rândul său, că în acest dosar este cercetat şi Vasile Lucuţ, pentru dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

"Din rezoluţia de punere sub învinuire, pe care procurorii ne-au adus-o la cunoştinţă, reiese că au fost puşi sub învinuire şi Lucuţ, respectiv societatea Unicarm, ca persoană juridică. Deocamdată, însă, suntem la începutul anchetei, nu s-a stabilit că Domocoş ori Lucuţ sunt vinovaţi", a precizat avocatul, care a primit termen până în 10 septembrie pentru a prezenta procurorilor DNA probele în apărarea clientului său.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, s-a declarat surprins de acuzaţiile care i se aduc, susţinând că nu a fost informat de anchetatori.

"Mie, oficial, nu mi s-a adus nicio acuzaţie, n-am fost înştiinţat. Eu nu l-am văzut pe primarul oraşului Beiuş de la inaugurarea magazinului, în urmă cu doi ani. Nu înţeleg ce-i cu acuzaţiile astea. E normal ca investitorii să facă sponsorizări în localităţile unde au afaceri. Am făcut peste tot unde am magazine, dar sunt bani mărunţi, cel mult 5.000 de lei. Am acte pentru fiecare sponsorizare", a spus Lucuţ.

Pe de altă parte, el a recunoscut că a avut probleme la Beiuş, unde lucrările la magazin au început fără autorizaţie, dar acestea au fost rezolvate.

"Au fost unele probleme când am construit magazinul de la Beiuş, cu obţinerea autorizaţiilor. Recunosc faptul că am forţat puţin deschiderea magazinului, dar în limitele legii", a declarat el.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au descins, luni dimineaţă, la sediul Primăriei Beiuş, unde au sigilat uşa de la biroul edilului, pe care au lăsat-o păzită apoi de doi poliţişti, după care s-au deplasat la vila lui Adrian Domocoş, de unde au ridicat documente, respectiv unităţi de calculator.

Luni la prânz, echipajele s-au întors la Primărie, pentru a percheziţiona biroul primarului şi, conform surselor judiciare, urmau să îl audieze şi pe edil.

Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, a fost ales în 2008 primar al municipiului Beiuş, înainte fiind consilier judeţean, tot pe listele PNL Bihor, şi director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obţinut un nou mandat de primar.

Presa locală a relatat că, de-a lungul vremii, Domocoş a fost implicat în mai multe scandaluri publice, din cauza unor acuzaţii de abuz şi corupţie, fiind suspectat că ar fi influenţat şi condiţionat acordarea unor contracte publice, că ar fi transformat Serviciul de Evidenţă a Populaţiei într-un ONG, dar şi că şi-ar fi angajat în instituţie mai mulţi apropiaţi, printre care şi mama sa sexagenară, care a ajuns contabilă la societatea locală de gospodărire comunală Edilul.

Într-o dezbatere televizată în campania pentru alegerile locale din acest an, câştigată tot de Domocoş, contracandidatul PSD Alin Novac-Iuhas l-a acuzat de relaţii neprincipiale cu anumite firme din Beiuş, declaraţii de avere neconforme, care nu reflectă realitatea, respectiv că, în timpul mandatului, a strâns o avere pe care nu poate justifica din veniturile obţinute. Ultima acuzaţie a fost exemplificată prin cheltuielile mari făcute de Domocoş pentru reconstrucţia şi extinderea vilei pe care o deţine în Beiuş, dar şi cele pentru ridicarea unei construcţii similare în zona rezidenţială a municipiului Oradea, care nu puteau fi acoperite din salariul său şi al soţiei, tot bugetară.

Citește și: