Anca SIMINA
2142 vizualizări 26 nov 2013

Era 7 seara, prime-time, la Beijing când Li Keqiang, premier din martie în Republica Populară Chineză, a aterizat în "ţara prietenă" numită România.“O vizită istorică, după 20 de ani”, spun crainicii televiziunii de stat, citând din Victor Ponta, în minutul de aur în care milioane de chinezi au deschis televizoarele cu ecran LCD. O vizită cu garda de onoare la scara avionului, cu sare şi cu pâine din care Li rupe cu ambele mâini, cu Ponta fundal viu zâmbind fără pauză, supus protocolului. O vizită care “va da un suflu nou relaţiei tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări”, scrie cu convingere Xinhua, agenţia de stat chineză, preluată cu însufleţire la Bucureşti.

Pentru domnul Li, acest premier cu părul pieptănat perfect, din care vântul nu clinteşte niciun fir, Victor Ponta a aşternut covorul roşu şi a făcut, în premieră drumul până la aeroport ca să îl primească. Un obicei pe care trei prim-miniştri, toţi cei care i-au succedat până acum lui Adrian Năstase, îl făcuseră uitat.

“Sunt convins că soarele, cu care nu-i obişnuit Bucureştiul la sfârşit de noiembrie, e semnul pozitiv pe care îl aşteptăm pentru succesul acestei reuniuni”, înclină uşor din cap Victor Ponta “bucuros şi de onorat” că domnul Li, cu 5 miniştri şi 300 de oameni de afaceri, stă trei zile la Bucureşti gata să împartă 10 miliarde de dolari în regiune.

E deja marţi, la ora 3 după-amiaz,ă la Beijing, când Li Keqiang salută vesel, fluturând mâna dreaptă, jurnaliştii chinezi la Casa Poporului. În Parlament, acelaşi zel. Oficiali din 17 ţări - din cere 11 ale UE -, 1500 de oameni de afaceri şi 200 de expozanţi din agricultură, IT, turism şi trenuri de mare viteză sunt marţi la Casa Poporului. Patru oameni au pardosit cu parchet două săli uriaşe în 6 ore, ca să nu alunece delegaţia pe marmură, iar parlamentarii au plecat acasă făcând loc celui de-al doilea summit al şefilor de Guverne din China şi ţările Europei Centrale şi de Est şi forumului economic şi comercial aferent.

La Palatul Snagov, RA-APPS s-a pus în mişcare, pentru serile dansante, cu grătare, muzică folclorică şi focuri de artificii pentru oficialii şi afaceriştii chinezi şi est-europeni. Protocolul guvernamental caută soluţii pentru o vizită scurtă la Sinaia şi la Bran.

Din scaunul celui de-al treilea om în stat, preşedintele Camerei Deputaţilor a făcut şi el o mutare politicoasă. I-a rezervat domnului Li un fotoliu cu patru trepte mai sus decât cel în care ar fi stat în mod obişnuit înaintea discursului său de miercuri, rechemând, de miercuri, pe un ton serios, parlamentarii la muncă.

Li: "De obicei este iarnă, dar noi am simţit vremea senină, ca primăvara"

Efortul general nu a trecut neobservat. “Mulţumesc foarte mult, vreau să mulţumesc domnului prim-ministru Ponta şi Guvernului României pentru primirea călduroasă şi tot ceea ce dumneavoastră aţi făcut pentru organizarea vizitei mele şi a delegaţiei guvernamentale chineze. Odată ce am coborât din avion, am văzut şi oameni primitori şi o vreme senină, de primăvară.  În perioada aceasta, de obicei este iarnă, dar noi am simţit vremea senină, ca primăvara”, s-a declarat măgulit domnul Li.

Iar măgulirea s-a tradus în cifre. "În această vizită, au fost semnate o serie de documente şi contracte şi pe lângă aceasta, o să fie semnate şi alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că suma este uriaşă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi în domeniul infrastructurii şi toate aceste colaborări şi proiecte vor depăşi valoarea şi suma care este iniţial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aş dori să aduc şi surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare", a evitat chinezul jovial, orice cifră.

Pentru domnul Li, Victor Ponta a făcut în premieră drumul până la aeroport, pentru a-l aştepta cu garda de onoare. Un gest protocolar rarisim, pe care premierii de după Adrian Năstase l-au lăsat în urmă, în încercarea de a şterge din memoria colectivă imaginile protocolare în alb-negru de dinaintea Revoluţiei.

24 noiembrie 2013. Primirea premierului Li Keqiang de către Victor Ponta. Foto: Mediafax

Iulie 2001. Primirea premierului francez Lionel Jospin la aeroport de către Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Iulie 2001. Primirea premierului spaniol Jose Maria Aznar la aeroport de către Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Li, desemnat numărul 2 şi jumătate. Zgonea: "Nu cred că mai prindem noi în viaţa asta discursul primului ministru al Chinei în faţa Parlamentului României"

La un gest protocolar excepţional s-a gândit şi Valeriu Zgonea. Dacă marţi premierul chinez deschide Summitul şi Forumul, miercuri şi-a programat un discurs în Parlament, pentru care preşedintele Camerei i-a rezervat un loc central, aşa cum are la Beijing. Două decenii la rând, în astfel de situaţii premierul îşi cedează propriul loc, la masa Guvernului, cu câteva trepte mai jos decât al doilea şi al treilea om în stat şi se mută pe scaunul vecin. De această dată, domnul Li va urca la prezidiu, între numărul doi şi trei în stat, iar Ponta coboară în banca sa de deputat. E ceea ce Valeriu Zgonea numeşte metaforic "protocolul acceptat".

“Primul-ministru al Chinei va sta între mine şi domnul Antonescu. Acesta este protocolul acceptat. Domnul prim-ministru Victor Ponta preferă să stea în prima bancă, ca parlamentar şi să asculte discursul primului ministru chinez. Procedura e bine stabilită. Protocolul este conturat şi trebuie să-l respectăm”, a trasat Zgonea locul fiecăruia pe scaun.

De la preşedinţi la prim-miniştri, de la preşedintele Consiliului sau Parlamentului European la şeful FMI, niciunul nu a primit, niciodată, onoarea care i se face lui Li Keqiang.

3 noiembrie 2005. Discursul preşedintelui Bulgariei, Gheorghi Pîrvanov. Singurele locuri la prezidiu sunt cele ale preşedinţilor celor două Camere, Nicolae Văcăroiu şi Adrian Năstase. Foto: Mediafax

25 aprilie 2005. Discursul preşedintelui Parlamentului European Joseph Borrell Fontelles. Singurele locuri la prezidiu sunt cele ale preşedinţilor celor două Camere, Nicolae Văcăroiu şi Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Un gest de curtoazie a fost făcut în 2008 pentru Nicolas Sarkozy căruia i s-a aşezat, discret, în spatele tribunei, un înalţător pentru a-i masca statura.

Februarie 2008. Discursul preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy în Parlamentul României. Locul rezervat şefului de stat francez, la masa Guvernului, lângă premierul Călin Popescu Tăriceanu. Foro: Mediafax

Aprilie 2012. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, aşezat la masa rezervată Guvernului şi şefului statului. Foto: Mediafax

Apel la parlamentari: „Prezenţa este obligatorie!”

Entuziast, Valeriu Zgonea s-a implicat personal şi în mobilizare: "Fac un apel şi îi rog pe parlamentari, indiferent de organizaţia politică, când e vorba de echipa naţională şi de România să fie prezenţi la discursul de miercuri din Parlament al premierului chinez. Este important acest semnal pentru comunitatea oamenilor de afaceri chinezi şi pentru toţi cei care cred în această ţară. Prezenţa este obligatorie şi este şi o onoare şi pentru noi, pentru că nu cred că mai prindem noi în viaţa asta discursul primului ministru al Chinei în faţa Parlamentului României", s-a declarat onorat preşedintele PSD al Camerei "prietene".

Domnul Li este doar unul din cei 16 prim-miniştri - ai României, Chinei, Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Craţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, sloveniei şi Ungariei, veniţi la Bucureşti la a doua întâlnire, ca desfăşurare de forţe, după Summitul NATO din 2008. Este însă singurul cu 10 miliarde de dolari în mapă.

Citește și: