Cristian ANDREI
37130 vizualizări 18 dec 2014

După pierderea alegerilor prezidenţiale, tandemul Ponta – Dragnea a anunţat o serie de măsuri de reformare a PSD care să ajute partidul să câştige viitoarele competiţii electorale. Privite cu multă suspiciune în partid, existând contestări puternice, măsurile „de reformă” ar urma să fie adoptate la Congresul partidului din primăvara lui 2015.

Separarea funcţiilor administrative de cele politice, în sensul că şeful unui Consiliu judeţean nu poate ocupa concomitent şi funcţia de preşedinte al unei organizaţii judeţene a PSD, limitarea mandatelor aleşilor locali şi a parlamentarilor la doar două mandate se numără printre propunerile de reformă susţinute de Ponta şi Dragnea.

Reacţia din teritoriu nu a fost pe placul liderilor de la Bucureşti. Marian Oprişan – preşedintele UNCJR şi Paul Stănescu – preşedinte CJ Olt au transmis în Kiseleff că dacă se doreşte reformă principiul trebuie să se aplice de sus până jos şi Dragnea şi Ponta ar trebui să aleagă şi ei între funcţiile de la partid şi cele de la Palatul Victoria. Dragnea a încercat să explice cum separarea funcţiilor politice trebuie asumată doar în teritoriu pentru că şefii locali ar acumula prea multă putere. Victor Ponta a reacţionat diferit, spunând că un principiu se aplică de sus până jos, ”fără excepţii”.Problema a fost pentru Dragnea şi Ponta cum să le explice primarilor şi parlamentarilor că trebuie să renunţe şi la puterea politică, dar să fie de acord şi cu reducerea mandatelor la două.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a convocat mai mulţi lideri din teritoriu pentru a le explica despre ce e vorba în ”reforma” propusă. La întâlnirea de la Ministerul Dezvoltării, Liviu Dragnea le-a spus şefilor de CJ-uri, dar şi şefilor de organizaţii că era nevoie de acest plan de reformă în PSD, în caz contrar, PSD ar fi fost surprins de măsuri similar propuse de preşedintele nou ales, Klaus Iohannis, pentru întreaga clasă politică.

După sperietoarea Iohannis, Dragnea a apelat şi la factorul extern pentru a-şi convinge colegii că nu trebuie să se opună reformei începută în partid. Preşedintele executiv a citat iar din surse externe, dar nu a precizat de unde informaţiile.

Când şefii din teritoriu i-au cerut mai multe detalii despre cerinţele venite din afara ţării, Dragnea le-a reproşat: „Nu aveţi încredere în mine?”, au declarat pentru gândul surse participante la întâlnire. Dragnea nu este la prima explicaţie în partid când invocă factorul extern. Marian Vanghelie a relatat că în prima şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Dragnea a spus că s-au pierdut alegerilor din cauza americanilor şi a Facebook-ului. Preşedintele PSD a contrazis informaţia şi a trimis şi o scrisoare ambasadei SUA pentru a lămuri situaţia.

La câteva ore după Dragnea, premierul Victor Ponta, în şedinţa Comitetului Executiv, dar şi la întâlnirea cu grupurile parlamentare ale PSD, a vorbit despre reforma în partid. Şi el a invocat numele preşedintelui nou ales, Klaus Iohannis.

În faţa deputaţilor şi senatorilor PSD, Ponta a spus că nu are rost să se plângă de reducerea numărului de mandate pentru că oricum cu această idee urma să vină Klaus Iohannis şi atunci nu se mai puteau opune. Astfel, a părut că iniţiativa clasei politice aparţine PSD.

 

 

Citește și: