Ştefan Pană
6271 vizualizări 7 dec 2015

Întrebat dacă amânarea creşterii salariului minim la 1.200 de lei este un "impediment" în calea votării bugetului pe 2016 în Parlament, Dragnea a spus că adevărata problemă este "comunicarea greşită pe care a avut-o ministrul de Finanţe".

"Au spus că au nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărească salariul minim şi asupra calendarului de implementare. Nu suntem de acord ca salariul minim din România să nu se mărească, sub nicio formă", a afirmat liderul PSD.

Acesta a afirmat că Executivul trebuie să ia rapid o decizie şi să decidă care este intervalul în care vrea să finalizeze studiul de impact asupra creşterii salariului minim, astfel încât cel mai târziu în primăvară să fie aplicată măsura. Mai mult, Dragnea a afirmat că există deja un studiu pe această temă lăsat la Ministerul Muncii, după ce FMI a solicitat, în vara acestui an, detalii cu privire la creşterea salariului minim.

"Până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, poate să fie suficient timp până când să se dumirească până la ce nivel de salariu minim - poate vor să-l mărească peste 1.200", a spus Dragnea, afirmând că măsura nu ar afecta bugetul de stat, având în vedere că nu mai există decât în mediul privat salarii de sub 1.200 de lei.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

"Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a spus Dragu.

Liderii confederaţiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 şi îi solicită premierului Dacian Cioloş să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Citește și: