Anca SIMINA
8270 vizualizări 14 dec 2013

Unul din cei 240 de deputaţi implicaţi marţi, prin vot, în operaţiunea "Codul Penal" care a dus la intervenţia ambasadelor mai multor state UE şi a SUA îşi pune cenuşă în cap. "Am votat ca o cireadă de vaci", s-a justificat liberalul Traian Dobrinescu în Vâlcea, în colegiul în care a fost ales parlamentar în urmă cu un an, invocând faptul că nu a ştiu ce votează şi arătând spre Guvern ca principal vinovat, alături de PSD.

Chestionat de jurnaliştii din colegiul său de deputat şi "admonestat de prieteni dragi pe Facebook", liberalul şi-a "liniştit conştiinţa", în direct la un post local de televiziune. "În marţea aia neagră, atenţia PNL s-a calat pe o singură chestiune: legea amnistiei (...) În ziua respectivă primeşti cele 30-40-50 de proiecte de legi. E foarte greu să citeşti şi mergi pe încrederea colegilor de la comisie. (...) Nu am preimit tematica, nu am ştiu ce votez. (...) Marţi, probabil o să mă duc să spun că am votat ce n-am ştiut şi de acum înainte, dacă nu voi primi din timp proiectele de legi, nu voi mai vota. Azi am primit pe Facebook, de la prieteni dragi, admonestări, mi-au bătut obrazul. E important să-mi liniştesc conştiinţa. Sperăm să se revină asupra acestui proiect de lege", a spus Dobrinescu.

Mai mult, deputatul PNL susţine că 90% dintre parlamentari ar fi în situaţia sa. "Ideea în capul a 90% a fost neasimilarea parlamentarului ca funcţionar public, ceea ce e corect. A fost o defecţiune generală. Nu am avut nimic", s-a justificat el.

Întrebat cine este, totuşi, vinovat pentru votul care a strârnit imediat reacţii externe, Dobrinescu s-a eschivat iniţial, arătând apoi spre Guvern şi spre PSD. "La comisie sunt amestecaţi. În momentul în care a ieşit de acolo un vot pozitiv, aprobat, nu ştiu pe cine să dau vina. Pe de altă parte, dacă e să dau vina pe cineva dau pe Guvern. Aceste demersuri vin de la Guvern. Toate au fost la viteză. De luni până marţi s-au întâmplat foarte multe lucruri neplăcute. Domnul Ponta era la Johannesburg. Dacă partidul domniei sale propune o astfel de chstiune şi dumnealui se exonerează, eu ce să cred?", a adăugat el.

Proiectul de lege care scoate din atenţia DNA şi a ANI parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi pe preşedintele României a fost votat marţi în plenul Camerei Deputaţilor, fiind inclus pe loc pe ordinea de zi. Legea a primit 240 de voturi pentru (PSD 122, PNL 73, UDMR 15, independenţi 15, PC 11, neafiliaţi 4). Împotrivă au votat 57 de deputaţi (32 PDL, 22 PPDD, 1 PC şi 2 neafiliaţi).

Citește și: