Clarice DINU
25944 vizualizări 4 sep 2012

Preşedintele Traian Băsescu a reluat, în prima sa ieşire oficială după revenirea la Cotroceni, criticile dure la adresa USL, cerându-le însă ambasadorilor români să transmită că momentul de "furie politică" din luna iulie s-a consumat, iar instituţiile au fost cele care au contribuit la "restabilirea statului de drept". Şeful statului a taxat, fără a nominaliza însă, declaraţiile comisarului european pentru Justiţie, Viaviane Reding, susţinând că "îşi arogă salvgardareaa României".

"Din păcate în luna iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept. (...)  Restabilirea statului de drept s-a făcut pentru că instituţii au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii din 3-6 iulie. (...) Credinţa unor politicieni e că odată ajunşi la guvernare trebuie să-şi anexeze intituţiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat din 3 iulie până astăzi ne arată că acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au înclinat în faţa acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care vă cer să-l transmiteţi", le-a spus şeful statului amabasadorilor, adăugând "nu a venit niciun politician din afara ţării să voteze la CCR".

Preşedinte a susţinut că toată criza din luna iulie a dovedit că România a reuşit să răspundă cerinţelor UE privind consolidarea instituţiilor care să garanteze funcţionarea statului de drept, iar în acest context ţara noastră nu ar trebui penalizată nici în privinţa aderării la Schengen, nici când vine vorba de banii care vin de la Bruxelles pentru programele operaţionale.

"Aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acţiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii să îl susţineţi", a spus preşedintele.

Băsescu afirmat că un alt mesaj important pe care diplomaţii români trebuie să-l transmită este că "proiectul naţional este absorbţia sumelor alocate" de UE. În context, preşedintele a spus că Bucureştiul vrea o prelungire cu un an a termenului limită în privinţa absorbţiei fondurilor europene.

Pe de altă parte, Băsescu le-a cerut ambasadorilor din ţările cu care România are parteneriate strategice raportări trimestriale.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

- "Aş vrea să vă fac un scurt tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi să vedem ce avem de făcut în continuare. Din păcate în luna iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept. Aici vizez ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie"

- "Statul de drept, atacurile continue la adresa justiţiei au fost un alt element care a fost încălcat de majoritatea parlamentară", a  spus Băsescu, adăugând că s-au încălcat şi drepturile minorităţilor, cu referire aici la anularea HG privind înfiinţarea facultăţii de medicină şi farmacie în limba maghiară la Târgu Mureş.

- "Aceste lucruri au făcut ca România să fie pusă sub lupa aliaţilor, în special al Comisiei Europene. A fost surprinzător că politicieni de vârf nu au recunoscut CE un drept dat de tratat de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre. Ştiu că sunt capitale în care se întâlnesc amabasadorii statelor membre fără a invita ambasadorul României"

- "Restabilirea statului de drept s-a făcut pentru că instituţii au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii din 3-6 iulie", a spus preşedintele, comentând că sunt politicieni din afară care îşi arogă "salvgardarea României".

- "Credinţa unor politicieni că odată ajunse la guvernare trebuie să-şi anexeze intituţiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat din 3 iulie până astăzi ne arată că acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au înclinat în faţa acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care vă cer să-l transmiteţi. Nu a venit niciun politician din afara ţării să voteze la CCR".

- Băsescu a apreciat că instituţiile statului au trecut "o probă de foc". Şeful statului a spus că evenimentele politice din iulie nu au schimbat agenda de politică externă. "Direcţia este vest", a spus Băsescu, precizând că UE poate garanta obiectivul de creştere a nivelului de trai, iar NATO obiectivul de securitate.  

- Preşedintele a trecut în revistă ţările cu care România are parteneriate strategice şi le-a cerut ambasadorilor raportări trimestriale în acest sens.

- Referindu-se la Republica Moldova, Băsescu a spus că România se limitează la integrarea Republicii Moldova în UE, cerându-le diplomaţilor români să nu meargă pe ideea aderării Chişinăului la NATO, indiferent de ce politician român susţine asta, deoarece acest lucru ar fi contrar Constituţiei Moldovei.

- Pe de altă parte, Băsescu a reluat ideea Statelor Unite ale Europei, susţinând că "Europa nu are şanse de supravieţuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. Avem nevoie de integrare fiscală, economică, politică".

- "Această clasă politică trebuie să dovedească că vrea să meargă alături de aliaţii lor. Spre est avem toată amiciţia, dar drumul nostru este sper Vest. Dacă clasa politică nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu poate să-i tracteze pe banii lor pe cei care nu vor"

- "Nu ştiu cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată"

- "Instituţiile au rămas în picioare".

- "Mai avem de educat clasa politică şi, de ce nu, populaţia că avem instituţii care nu pot fi atinse de clasa politică".

- "România este în pericolul de a pierde bani şi mă uit cu compătimire că politicienii din opoziţie şi putere îşi aruncă care e vinovat. În loc să pună osul la treabă e mai uşor să te cerţi la televizor. Proiectul său naţional este absorbţia sumelor alocate",

- "Instituţiile au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acte ilegale. Faptul că instituţiile statului au reuşit să pună sub control faptele politicului nu justifică o sancţionare a României, nici în cazul Schengen, nici în cel al derulării programelor operaţionale"

 

Citește și: