Emma Toader - Mediafax
3386 vizualizări 22 nov 2012

Co-preşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, că, după ce va deveni senator, va susţine dezbaterea publică a proiectului de cod de etică şi de integritate pentru parlamentari care să prevadă sancţionarea acestora pentru absenţa nemotivată de la lucrările Parlamentului.

"Intenţionez ca din primele zile ale mandatului de senator să insist pentru dezbaterea publică a proiectului de cod de etică şi de integritate, care să fie adoptat de viitorul legislativ", a spus Mihai Răzvan Ungureanu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că în septembrie 2012 trei ONG-uri au propus Parlamentului un proiect de cod de etică şi integritate care a fost trimis spre dezbatere comisiilor de specialitate ale legislativului, dar despre care nu s-a mai auzit nimic.

Ungureanu a precizat că acest cod de etică şi integritate este proiectat după modelul de conduită al Parlamentului European şi că există state cum ar fi Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Belgia care au adoptat un asemenea cod şi care reglementează activitatea parlamentarilor pe perioada mandatului.

Potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu, prin acest cod parlamentarii ar urma să fie sancţionaţi în cazul în care absentează nemotivat de la lucrările Parlamentului, nu respectă programul de lucru din comisii şi plen şi în cazul nerespectării secretului profesional, dar şi al "comportamentelor neconforme cu etica publică, atitudini jignitoare, atitudini agresive, toate aducând scăderea prestigiului Parlamentului României".

Ungureanu a mai spus că, în urma concluziilor unei comisii consultative, sancţiunile pentru parlamentari ar putea să meargă de la pierderea dreptului la remuneraţie parţial sau total până la dreptul de reprezentare a electorilor în legislativ.

"Un cod etic şi de integritate va pune punct dezbaterii privind incompatibilităţi sau la apărarea parlamentarilor aflaţi sub cercetare penală", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat dacă prin acest cod de conduită ar urma să fie sancţionaţi şi parlamentarii care trec de la un partid la altul, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Da, aş susţine condamnarea traseismului politic". El nu a mai făcut însă alte precizări pe această temă.

Citește și: