Gandul.info
Dragos Suciu
2275 vizualizări 3 mar 2018

Kelemen Hunor a spus, presei, cu ocazia şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali, vorbind despre Codul Administrativ, că are impresia că politicienii nici nu l-au citit când l-au aprobat în şedinţa de Guvern, deoarece prevede o hipercentralizare, iar programul de guvernare prevede o descentralizare.

”O reformă administrativă şi o descentralizare accentuată e ceea ce ne interesează. În Codul Administrativ, am văzut, a intrat în dezbaterea Senatului, sunt atât de multe probleme că nici n-ar trebui să discutăm, ar trebui să respingem în această variantă sau să modificăm substanţial fiindcă acest Cod Administrativ, peste Constituţie, dă puteri exagerate prefecţilor şi subprefecţilor, din punctul meu de vedere este neconstituţional şi centralizează deciziile în loc să descentralizeze. Am impresia că politicienii când au aprobat în şedinţa de Guvern nici n-au citit. Că altfel nu-mi explic cum e în programul de guvernare prevăzută descentralizarea, iar în Codul Administrativ o hipercentralizare sau o intenţie de hipercentralizare. Trebuie să vorbim de sistemul social că altfel eradicarea sărăciei nu poate fi oprită”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că de aproape 20 de ani ştim sunt cunoscute problemele, iar din diferite ”raţiuni politice” sistemul social nu este reformat.

”Cred că am putea avea în 2018 un dialog despre viitor, fiindcă festivităţile trec, anul trece şi dacă nu rămânem cu nimic, doar cu câteva monumente inaugurate, cred că România face cea mai mare greşeală posibilă în acest moment”, a spus Kelemen.

El a adăugat că în Parlament există colaborare cu PSD şi ALDE, partide care sunt dispuse să dialogheze, însă nu se înţeleg în toate proiectele.

De asemenea, el a precizat că în 100 de ani România nu a reuşit să ”învingă Munţii Carpaţi”.

”Nu putem accepta că România este alcătuită din polii de dezvoltare şi restul teritoriului trebuie să fie uitat, trebuie să fie pustiu, trebuie să fie lipsit de investiţii. N-am putut să străpungem Carpaţii cu nicio autostradă, dar acum văd că avem probleme şi în zona de câmpie, nici acolo nu reuşim să construim autostrăzi. Fără o infrastructură rutieră bine pusă la punct nu vom reuşi să atragem investitori şi să avem o dezvoltare economică durabilă. Fără o infrastructură feroviară nu se poate discuta şi nu se poate vorbi de o ţară cu toate capacităţile şi cu toate resursele puse în joc pentru a atrage investitori. Dacă nu reuşim să ne gândim la o reformă administrativă foarte serioasă atunci iarăşi vom avea o problemă pe termen lung. Reforma administrativă trebuie să însemne şi o apropiere între diferitele regiuni, fiindcă discrepanţa a crescut, nu a scăzut în ultima perioadă şi creşte în continuare”, a declarat Hunor.

Citește și: