Cristina ANDREI
98431 vizualizări 14 feb 2017
Pe baza întrebării „Cu cine aţi votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016?” au fost identificate trei categorii de subiecţi: cei care au declarat că au votat cu PSD sau ALDE (35%), cei care au spus că au votat cu PNL sau USR (22%) şi cei care au răspuns că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat (43%). 
 
Dintre cei care se declară susţinători ai Guvernului, 57%, adică 6 români din 10 consideră că principalul vinovat pentru actuala criză politică este preşedintele Klaus Iohannis. Pe locul al doilea, însă, simpatizanţii puterii sunt de părere că Liviu Dragnea este de vină pentru contextul tensionat de pe scena politică, 11% (adică una din zece persoane din această categorie) oferind acest răspuns. 
 
Pe poziţiile următoare se situează Guvernul (9%), ministrul Justiţiei (6%), clasa politică, în general (4%),dar şi alianţa PSD+ALDE (2%).
 
De cealaltă parte, românii care se poziţionează în tabăra opoziţiei sunt de părere că principalul vinovat pentru impasul politic în care ne găsim este este Liviu Dragnea (41%), pe poziţia secundă fiind alianţa PSD+ALDE, cu 26%. Vinovat pentru situaţia care a scos sute de mii de oameni în stradă este considerat şi Guvernul (12%), dar şi preşedintele, care apare pe locul al patrulea, cu 7 procente, chiar înaintea unor răspunsuri precum clasa politică (3%) sau ministrul Justiţiei (3%). 
 
Cel mai mare procent revine, însă, celor care s-au declarat non-partizani, fie pentru că nu au votat la ultimul scrutin, fie pentru că nu au dorit să dezvăluie opţiunea politică, iar în acest segment părerile sunt ceva mai diverse. Pe primul loc apare tot răspunsul „Liviu Dragnea” - 24%, urmat de pe locul al doilea de preşedintele Klaus Iohannis, cu 17%, aproape la egalitate cu Guvernul, situat pe locul al treilea cu 16 procente. Următoarele variante de vinovaţi sunt alianţa PSD+ALDE - 14%, clasa politică - 6%, ministrul Justiţiei - 3%. În această categorie foarte mare a fost şi procentul celor care s-au declarat nehotărâţi alegând varianta „Nu ştiu/ Nu răspund” - 16%. 
 
 
 
Referitor la cea mai bună soluţie de rezolvare a crizei politice, un sfert dintre susţinătorii puterii (25%) consideră că varianta care ar aduce finalul tensiunilor politice ar fi suspendarea sau demiterea preşedintelui Klaus Iohannis, variantă despre care Liviu Dragnea a afirmat în repetate rânduri că nu intră în discuţie. Un răspuns surprinzător se găseşte, însă, pe locul al doilea: 22% dintre respondenţii pro-guvern sunt de părere că soluţia ar fi o guvernare responsabilă a PSD. 
 
11% arată că cea mai bună cale pentru soluţionarea crizei ar fi dialogul, iar 1 din 10 susţinători ai PSD crede că demisia lui Dragnea de la şefia partidului este, de fapt, răspunsul care ar linişti apele, variantă urmată de cea care sugerează demisia Guvernulu (6%). 
 
În categoria celor care la ultimele alegeri au mers pe mâna PNL sau USR se remarcă mai ales consecvenţa răspunsurilor oferite la această întrebare, 28% dintre ei considerând că demisia Executivului este soluţia crizei politice, 18% că Liviu Dragnea ar trebui să plece de la vârful PSD şi 17% că social-democraţii ar trebui să guverneze responsabil. În această categorie apare , cu 7 procente, răspunsul potrivit căruia un guvern tehnocrat ar putea soluţiona actualele dispute politice, iar referendumul solicitat de preşedintele Klaus Iohannis este privit de foarte puţini drept o variantă viabilă (4%). 
 
Dintre cei care s-au declarat nehotărâţi, 21% consideră că demisia Cabinetului Grindeanu este soluţia numărul 1 care ar trebui aplicată, în vreme ce îndemnul la guvernare responsabilă din partea PSD vine pe locul al doilea, cu 19 procente, urmat de demisia lui Dragnea din fruntea PSD - 11%, suspendarea sau demiterea lui Iohannis - 7%, schimbarea Codului Penal în Parlament şi referendum (6%). 
 
 
Un alt rezultat interesant care se remarcă este acela dat de răspunsurile la întrebarea „Dacă s-ar organiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, cu ce partid credeţi că aţi vota?”, majoritatea respondenţilor (41%) declarându-se nehotărâţi în privinţa unei eventuale opţiuni politice. Dintre aceştia majoritatea au recunoscut că nu au votat la ultimul scrutin sau nu au comunicat care a fost opţiunea lor politică la ultimele alegeri, încă aproximativ un sfert dintre cei care au pus ştampila pe buletinele PSD-ului au răspuns acelaşi lucru. 31% au răspuns, însă, că ar vota cu PSD (faţă de un procent de aproximativ 45% obţinut în ultimele alegeri), iar 17% s-au declarat în favoarea liberalilor.  
 
Sondajul a fost realizat de ISSPOL (Institutul de Studii Sociale şi Politice), la solicitarea Centras şi GfD, în perioada 07.02 - 11.02.2017, pe un eşantion de 965 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. 
 
 
 
 
 
 
 

Citește și: