Cristian ANDREI
7816 vizualizări 22 iun 2011

Victor Ponta a declarat, miercuri, pentru gândul, că Traian Băsescu a încercat să vorbească cu el înainte de şedinţa de la Cotroceni. De asemenea, susţine că are informaţii conform cărora preşedintele Băsescu s-a înţeles cu UDMR în ceea ce priveşte Ţinutul Secuiesc. Liderul PSD crede că preşedintele a încercat să pună presiune pe maghiari prin mesajele de curtoazie trimise lui şi lui Crin Antonescu.

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, s-au ferit să discute deschis cu colegii de partid despre calendarul de acţiuni propus preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, documentul care prevede organizarea de alegeri anticipate în această toamnă şi instalarea rapidă a unui guvern tehnocrat nu a fost pe masa de lucru a conducerilor PSD şi PNL.

"Nu a fost o discuţie în Biroul Permanent Naţional, dar au existat discuţii personale, în care mai mulţi vicepreşedinţi au fost informaţi despre acest document", a declarat pentru gândul vicepreşedintele Valeriu Zgonea. "Eu am ştiut de acest document, totul a fost transparent", a susţinut Marian Oprişan. Alţi vicepreşedinţi, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au declarat că "problema" nu a fost discutată nici la ultima şedinţă a conducerii PSD, nici la ultima şedinţă a conducerii USL. "Toată lumea a spus că nu este de acord cu reorganizarea administrativă şi cu proiectul de Constituţie propus de Traian Băsescu. Nu s-a discutat despre guvern de tehnocraţi şi alegeri anticipate", au precizat sursele citate. Vicepreşedintele Robert Negoiţă susţine că nu "are relevanţă dacă subiectul a fost discutat la ultima şedinţă a conducerii PSD", ci că cei din conducerea partidului au fost informaţi despre ce se va discuta la Cotroceni, înainte de consultări. "Au mai fost discuţii şi marţi dimineaţa. Decizia finală s-a luat atunci", a declarat pentru gândul Negoiţă. Liderii PSD au recunoscut că documentul referitor la calendarul propus preşedintelui Traian Băsescu nu a fost prezentat în cadrul BPN, de frica "microfoanelor". "Şedinţa a fost la Parlament. La câte microfoane sunt acolo, tot ce discutam afla Traian Băsescu", au explicat absenţa documentului de la şedinţa Biroului Permanent liderii PSD. Victor Ponta are o altă versiune. "Nu trebuia să prezentăm documentul cu care am mers la Cotroceni conducerilor PNL şi PSD. Conform protocolului USL, deciziile se iau de cei doi copreşedinţi. Informal, am discutat cu colegii mei, dar nu am prezentat documentul", a precizat pentru gândul preşedintele PSD.

"Nu ştiu pentru ce dorea să mă vadă, nu cred că dorea să mă vadă pentru că îi era dor de mine"

Victor Ponta spune că Traian Băsescu i-a trimis "emisari" ca să poarte o discuţie, dar subliniază că nu i-a luat în seamă . "Pe mine nu m-a prins direct cum l-a prins ieri pe Crin. Pe mine m-a luat prin tot felul de alte canale. Nu vreau să povestesc, ca Băsescu la "Naşul" după ce beau un pahar, tot felul de lucruri. Pot spune doar că nu am fost sunat direct de preşedintele Băsescu. Nu ştiu pentru ce dorea să mă vadă, nu cred că dorea să mă vadă pentru că îi era dor de mine, cum nu cred că ieri dorea să îl bage pe Crin la guvernare pentru că iubeşte PNL. Cred că dorea să ne mintă şi să pună presiune pe UDMR", a explicat preşedintele PSD.

Acesta dă asigurări membrilor de partid că un "Wikileaks din 2016" nu va scoate la lumină vreo întâlnire secretă între el şi preşedinte. "Nu am niciun chef să mă văd cu Băsescu, altfel decât în momente oficiale, mă bucur că şi Crin a avut aceeaşi atitudine. Noi ne informăm mereu despre aceste detalii. Ne amuzăm pe seama lui Băsescu. Eu nu l-am luat în serios pe preşedinte, cum nu l-a luat nici Crin Antonescu. Este jalnic cum ne înjură la televizor şi pe la spate ne propune tot felul de înţelegeri. Pe de o parte, la televizor Băsescu ne face în toate felurile, şi, pe de altă parte, se milogeşte de noi să mergem să ne vedem cu el", a comentat Ponta episodul de la Cotroceni unde preşedintele l-a reţinut pentru câteva minute pe liderul PNL. "Crin a spus în felul său că a avut impresia că l-a oprit un bişniţar să-i vândă ceva. I-am spus preşedintelui public că nu mă interesează propunerile lui, să nu-şi mai facă iluzii", a conchis Ponta.

Şedinţa USL la concurenţă cu discursul prezidenţial

El a anunţat că USL nu va participa nici la discursul din Parlament al preşedintelui Băsescu, deoarece are programată o şedinţă a grupurilor comune ale USL. Ponta a spus că pe viitor liderii Opoziţiei vor mai merge la consultările de la Cotroceni, dacă temele sunt de interes public, iar presa are acces la discuţii. "Ieri, Băsescu s-a pierdut. Fuge ca dracul de tămâie de alegeri. S-a pierdut ieri, şi-a şters ochelarii de vreo 20 de ori, ziceai că-l plouă", a povestit social-democratul cum a văzut că a decurs întâlnirea de la Cotroceni. În privinţa anchetei declanşate de ANAF în cazul său, Ponta susţine că totul este o răzbunare pentru că nu a căzut la pace cu preşedintele Băsescu.

"Ne vinde pe toţi"

Liderul PSD este sceptic în ceea ce priveşte negocierile dintre USL şi UDMR. "Băsescu le va da orice, am auzit că deja a fost de acord cu Ţinutul Secuiesc la reorganizarea administrativă. Băsescu ne vinde pe toţi, dar trebuie să spunem public acest lucru", a afirmat pentru gândul Ponta. Întrebat când vor avea loc negocierile dintre Opoziţie şi UDMR, pesedistul a răspuns că săptămâna viitoare. Chiar dacă nu are mari speranţe, Ponta spune că aşteaptă să vadă ce decid cei din UDMR.

Citește și: