Gandul.info
Departamentul Corespondenţi - Mediafax
6552 vizualizări 7 nov 2017

„Dacă avem un coş şi se reduc nişte sume, atunci la rândul nostru trebuie să reducem şi noi sumele pentru alte proiecte. Şi un copil de clasa a II-a la aritmetică ştie că, dacă din cinci ouă iei două, rămân doar trei. Ar trebuie revizuit Codul Fiscal, sigur se găsesc soluţii. Trebuie şi o legislaţie punitivă pentru firmele care nu îşi achită contribuţiile către stat”, a declarat primarul comunei Apahida, de lângă Cluj-Napoca, social-democratul Grigore Fati, care susţine că modificările la Codul Fiscal afectează toate primăriile, fie ele mari sau mici.

Nu este singurul pesedist nemulţumit. Primarul municipiului Dej, Costan Morar , a declarat, marţi, că edilii au cerut premierului o reanalizare a situaţiei legată de cotele pe care trebuie să le redistribuie spre Guvern din impozitul pe venit. ”Am cerut o revizuire, pentru că trebuie această scădere a veniturilor trebuie compensată de undeva. Pentru noi, pentru Dej, ar fi un mare dezavantaj prevederile din modificările Codului Fiscal, pentru că, din bugetul propriu, 55% reprezintă aceste cote, iar dacă vor fi afectate, cu siguranţă va fi în detrimentul comunităţii”, a spus Morar.

Potrivit acestuia, municipiul Dej are angajaţi mulţi, atât la nivel de personal bugetar, în condiţiile în care în zonă este o mare unitate militară, dar şi angajaţi din mediul privat, în special din parcul industrial care se dezvoltă la intrarea în localitate.

”Numărul mare de angajaţi este un beneficiu, se plătesc impozite pe venituri, şomajul este redus, astfel că o măsură de reducere a acestor cote ne-ar afecta direct. Ar fi nedrept pentru noi, dacă s-ar lua bani ar fi afectate investiţiile, deoarece în construirea unui buget, cum este cel pe anul 2018, trebuie să asigurăm în primul rând funcţionarea instituţiilor, şcolilor, iar ce rămâne distribuim spre investiţii. Scăzând veniturile, sunt afectate investiţiile”, a spus primarul Dejului. 

Chirica: Prin această lovitură se doreşte nivelarea în sărăcie a întregii Românii

Şi primarul Iaşiului, Mihai Chirica, fost vicepreşedinte PSD, socoteşte că în urma micşorării impozitului pe profit la 16 la 10 la sută pierderea la buget ar fi  de86,5 milioane de lei, iar investiţiile vor ajunge la zero,

“Cred că se încadrează şi în procesul comuniştilor din România intenţia guvernului de a micşora impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută, pentru noi, municipiul Iaşi, ar însemna o pierdere de 86,5 milioane de lei. Circa 20 milioane de euro faţă de veniturile din 2017. Procentual, această pierdere este de 21%. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60 % din veniturile proprii ale municipiului Iaşi în momentul de faţă. Această lovitură ne aruncă lista de investiţii spre zero.”, a declarat primarul Mihai Chirica. 

Chirica este de părere că cei de la guvernare ar trebui să se gândească de cel puţin două ori înainte de a propune o astfel de măsură. “Dacă este o decizie bună sau rea, cred că guvernul trebuie să se gândească cel puţin de două ori când îşi propune o astfel de măsură, în condiţiile în care loviturile majore le vor primi autorităţile publice locale. Nu cred că este nevoie să ne întoarcem în istorie cu încă 20 de ani înapoi pentru a putea să conducem guvernul României spre un dezastru”, a continuat primarul Iaşului.

Mihai Chirica a explicat că această măsură va duce la incapacitatea de a susţine şcoli, spitale şi grădiniţe. „Şi din calitate de membru al PSD mă interesează foarte mult ce se întâmplă cu cetăţenii acestui oraş, şi nu cu mine însumi. Nu mi-a redus nimeni salariul, ci a tăiat capacitatea primăriei de a-şi coordona mai departe programele de investiţii, de a susţine mai departe cheltuielile în şcoli, spitale, grădiniţe, şi în alte zone de  care avem nevoie pentru a nu ne sprijini cu totul. Sunt singurele ancore pe care le mai avem în municipiul nostru şi care mai pot păstra aşa un element de identitate locală. Dacă şi prin această lovitură se doreşte nivelarea în sărăcie a întregii Românii, eu nu pot fi deacord şi voi face tot ce este posibil ca să mă opun acestei măsuri”, a declarat Mihai Chirica. 

Mai optimist este Ionuţ Pucheanu, primarul PSD al municipiul Galaţi. „La un calcul empiric bugetele locale ar fi fost uşor afectate într-o anumită măsură. Din  discuţiile pe care le-am avut ieri cu domnul premier, se vor găsi forme de compensare pentru ca bugetele locale, mai ales ale marilor oraşe, să nu aibă deloc de suferit. Poate chiar să câştigăm ceva, per ansamblu. Prin urmare vorbim despre drobul de sare, nu este nicio hotărâre în acest sens”, a declarat el. 

Hava: Nu e nevoie de mari economişti să înţelegi haosul în care unii duc ţara

Din opoziţie, primarul municipiului Alba Iulia, liberalul Mircea Hava, critică modificările aduse la Codul Fiscal, susţinând că tot ce face guvernul în privinţa reformelor economice anunţate ”este de o absurditate vecină cu condamnarea românilor la haos şi nesiguranţă”.

”Recent, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, s-a discutat despre posibilitatea ca bugetele primăriilor să scadă din 2018, odată cu trecerea contribuţiilor la angajat. Am fost întrebat ce cred. Nu sunt economist, dar tot ce face guvernul în privinţa reformelor economice anunţate îmi pare de o absurditate vecină cu condamnarea românilor la haos şi nesiguranţă. Le cer colegilor mei primari să reacţioneze contra acestor certitudini nefaste nu din postura de politicieni, ci din cea de reprezentanţi ai unui singur partid, al oamenilor care i-au votat. Nu putem privi totul doar pornind de la excel-uri, planuri şi bugete. Şi nici din perspectiva celor care beneficiază de recenta lege a salarizării bugetare, lucru pe care personal l-am susţinut”, a scris, marţi, primarul Mircea Hava, pe contul său de Facebook.

De asemenea, Mircea Hava, primarul cu cel mai mare salariu din România, 16.313 lei brut, a adăugat că veniturile românilor care alimentează bugetele locale vor scădea.

”Nu e nevoie de mari economişti să înţelegi haosul în care unii duc ţara. E o matematică simplă, iar calculele românilor nu bat cu cele ale guvernanţilor. Concret, măsura reducerii impozitului pe venit duce la reducerea bugetului local semnificativ, iar asta înseamnă reducerea investiţiilor, restrângerea parteneriatelor cu societatea civilă, multe alte pierderi colaterale importante”, a mai scris Mircea Hava. 

O delegaţie a Asociaţiei Muncipiilor din România s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, la întâlnire participând şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Negoiţă a spus că a fost identificată o soluţie, astfel încât bugetele primăriilor din 2018 să nu fie afectate de aprobarea măsurilor fiscale. 

”Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului, premierul, vicepremierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 şi că se va umbla inclusiv la cotă - de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensaţii vor veni de la Guvern. (...) Deci, De la 41,75 creşte până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade şi va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a mai spus Robert Negoiţă. 

La rândul său, Gheorghe Falcă a precizat că în timpul discuţiilor primarii au cerut creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60%. 

”Am ajuns la această cifră de 43% plus dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent înseamnă, de fapt, dezvoltare. Am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată. Când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vedea aceste efecte doar peste şase luni de zile”, a spus primarul municipiului Arad.

Falcă a precizatcă nu a fost ”convins” de discuţiile de marţi, de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale, susţinând că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice şi că ”toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei”.

”De convins, nu m-au convins (discuţiile de la Guvern - n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad - eu şi toţi primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităţilor mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro. Faţă de ziua de ieri apare acea compendare şi putem spun e că pierdem opt milioane de euro”, a declarat el. 


 

Citește și: