Gandul.info
Mihaela Gidei
1091 vizualizări 28 feb 2018

„Menţionez că în 2017, a fost soluţionat un dosar interesant, în care a fost recuperată pentru patrimoniul cultural naţional Constituţia de Troesmis. Acolo spune: „Nu poate deveni demnitar cel care prin vicleşug a fraudat alegerile. Va plăti bugetulului de stat 10.000 de sesterţi (monedă romană, n.r.). Este pedepsit conform acestei constituţii votul multiplu, indicarea unui număr fals dfe voturi”. (..) Nu poate fi demnitar cel care, având o funcţie publică, nu a făcut dare de seamă asupra modului în care a cheltuit banii publici ai municipiului. Nu poate fi demnitar cel care nu a făcut decontările banilor publici în faţa decurionilor (ofiţeri romani, n.r.) municipiului”, a citat Augustin Lazăr din Constituţia de la Troesmis, legea fundamentală a acestui oraş roman.

Totodată, în discursul său, procurorul general a mai subliniat că fenomenul corupţiei nu este unul specific ţării noastre, aşa cum vor unele persoane să sugereze.

„Anul 2017, într-adevăr, a fost unul mai sensibil, mai complicat. Eu nu aş dramatiza că a fost un an greu. (...) Corupţia rămâne în continuare un fenomen mai actual ca oricând. În niciun caz nu e un brevet românesc, cum vor să sugereze anumiţi comentatori. Corupţia e un fenomen internaţional care a generat efortul comun al statelor când au realizat Convenţia de la Merida. (...) Spre onoarea ei, România, care a semnat convenţia, a reuşit cu un an înainte s-şi realizeze anticorpii, adică Direcţia Naţională Anticorupţie. Eu nu aş vrea să exagerez cu nimic şi să spun de la mine evaluări interpretate ca subiective, dar vreau să spun că în rapoartele care au fost întocmite de experţii europeni, până în prezent, activitatea DNA a fost evaluată ca fiind între primele cinci structuri europene recomandabile pentru schimb de bune practici”, a mai spus Augustin Lazăr la prezentarea bilanţului pe anul 2017 a DNA, care a avut loc la Cercul Militar.

Citește și: