2 vizualizări 29 mai 2007

Conducerea Senatului îl acuză pe procurorul DNA Doru Ţuluş de abuz în serviciu după ce acesta a cerut Camerei superioare informaţii despre modul în care a votat senatorul UDMR Verestoy Attila un proiect de lege. În calitate de şef al secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, Ţuluş a trimis o scrisoare secretarului general al Senatului, prin care cerea date privind participarea lui Verestoy Attila la dezbaterile din data de 28 martie 2006, în care Senatul a aprobat Ordonanţa 41/2005 prin care se stabilea pragul maxim de deţinere a acţiunilor la SIF-uri de 1%. Procurorul DNA solicita, de asemenea, şi “o copie certificată a originalului procesului-verbal al dezbaterilor ce au avut loc la aceea dată” în interesul soluţionării cauzei penale cu nr. 84/P/2007.

Scrisoarea a ajuns ieri, la Biroul Permanent şi a provocat indignarea senatorilor, în special a celor din Comisia Juridică. “Colegii jurişti declară că este un abuz în serviciu şi vom interveni la CSM ţinând cont de prevederile constituţionale. (...) Opiniile unui senator, votul, nu pot fi cenzurate, nu pot constitui un prilej de a adăuga un nou document la dosarul penal. Este interzis de Constituţie aşa ceva”, a afirmat, după şedinţă, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu. Acesta a precizat că, la data pomenită în scrisoarea procurorului, respectiva ordonanţă s-a votat la Camera Deputaţilor şi nicidecum la Senat.


DNA: Procurorii au cerut doar procesul-verbal al dezbaterilor

IERI, PREŞEDINTELE SENATULUI, Nicolae Văcăroiu, a declarat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut date privind modul în care senatorul UDMR Verestoy Attila a votat un proiect de lege. Ulterior, DNA a precizat că procurorii anticorupţie nu au formulat nici o cerere pe tema aceasta. Potrivit unui comunicat de presă, remis, ieri, ziarului Gândul, procurorii DNA i-au cerut secretarului general al Camerei Senatului să comunice dacă “Verestoy Attila a participat la dezbaterile finale prin care a fost aprobată OG 41/2005 care stabileşte pragul maxim de deţinere de 1% la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF). De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat în copie certificată procesul-verbal al dezbaterilor”.

„Aceste cereri au fost formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cadrul dosarului penal 87/P/2007, constituit ca urmare a unei intervenţii avute în Senatul României, în şedinţa din 3 aprilie 2006, de un membru al Senatului. Acesta a reclamat că Direcţia Naţională Anticorupţie şi Ministerul Public trebuie să se sesizeze în legătură cu tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a titlurilor deţinute la SIF-uri de diferite persoane în ziua în care OG 41/2005 a fost aprobată de Camera Deputaţilor (cameră decizională). Sesizarea a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie de Ministerul Justiţiei. Dosarul se află în prezent în faza actelor premergătoare”. (R.L)


Citește și: