Andrei Luca POPESCU Cristian ANDREI
864 vizualizări 7 aug 2014

În PSD, Bunea Stancu a fost şi este un personaj influent, care a preferat să stea în umbră şi să nu devină foarte vizibil. El s-a aflat la masa puterii în PSD, atât în mandatul lui Mircea Geoană, dar şi în cel al lui Victor Ponta. Din fiecare mandat a rămas cu o problemă. DNA l-a acuzat că în campania prezidenţială a lui Mircea Geoană a încercat să adune fonduri ilegale pentru partid, de aproximativ 1 milion de euro. Bunea Stancu a fost achitat în primă instanţă, dar procurorii au făcut recurs. În mandatul lui Victor Ponta, numele lui Bunea Stancu a fost readus în faţa opiniei publice de preşedintele Traian Băsescu, care a vorbit de anumite fapte de corupţie prin transferul a 2.800 de hectare de la Academia Agricolă către CJ Brăila. Şeful statului a vorbit chiar despre faptul că Parchetul ar trebui să se autosesizeze în acest caz. În relaţia cu presa, Bunea Stancu a avut o abordare agresivă, jignind de mai multe ori reporterii prezenţi la conferinţele sale de presă. Niciodată nu şi-a cerut scuze pentru comportamentul şi ieşirile nervoase. Şeful CJ Brăila este pe punctul de a-şi pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, următorul său termen în procesul cu ANI fiind în această toamnă. Bunea Stancu s-a autocaracterizat într-o declaraţie pentru gândul drept un om ”cu bun simţ”.

A jignit reporterii în conferinţele de presă

Preşedintele CJ Brăila se remarca negativ în 2011, când jignea într-o conferinţă de presă o jurnalistă din presa locală.

”A ajuns panarama asta de Aura Costea să vorbească despre spitale...Asta este o imbecilă, este o impertinentă. Probabil se pricepe să stea cu sânii la soare să o pipăie primarii. Cred că la aia se pricepe ea, nu la scris în ziare", au fost jignirile publice aduse de preşedintele CJ ziaristei.

Pentru a arăta cine comandă în judeţ, Bunea Stancu le-a cerut pe un ton imperativ jurnaliştilor "să termine cu golăniile" pentru că altfel trece la represalii. "Altfel vă retrag acreditarea ca să fie foarte clar. Nu mă faceţi să nu mai fac conferinţe de presă şi să dau interviuri cui vreau eu", a fost avertizarea finală a preşedintelui CJ pentru cei din presa locală.

După ce scandalul a luat amploare, Victor Ponta i-a cerut să-şi ceară scuze, lucru pe care Bunea Stancu nu l-a făcut.

"Eu dacă i-am cerut scuze? Nu, nu. Am cerut scuze direct în zona naţională pentru modul meu de adresare şi atât. Ce ar trebui să fac, să iau un buchet de flori şi să mă duc la ea ca la "Iartă-mă" cu un buchet de flori"? De ce nu o întrebaţi pe ea şi pe toţi care ne fac în tot felul de ani de zile, pentru că noi, totuşi, suntem aleşi de un judeţ", a fost reacţia preşedintelui CJ când a fost întrebat dacă i-a cerut personal scuze jurnalistei pe care a jignit-o. Bunea Stancu a precizat că poziţia sa publică a venit după ce s-a consultat cu preşedintele PSD, Victor Ponta, care i-a "dat sfaturi utile".

"Este drept că am avut o ieşire poate nepotrivită. Astfel de comportamente când accepţi o funcţie publică nu trebuie să le foloseşti. Este adevărat şi mi-am cerut scuze pentru asta public", a subliniat preşedintele CJ, care a încercat să îşi justifice declaraţii precum "panaramă", "imbecilă" şi "se pricepe să stea cu sânii la vedere ca să fie pipăită de primari". Bunea Stancu a adăugat că este hărţuit de o "presă aservită politic", deoarece "s-a furat startul campaniei electorale pentru alegerile locale".

Bunea Stancu s-a autocaracterizat ca fiind un om cu bun simţ.

La începutul acestui an, în timpul ninsorilor din luna ianuarie, Bunea Stancu se afla în concediu, în timp ce judeţul său se afla sub nămeţi. Întors din concediu, Bunea Stancu a fost întrebat dacă nu se gândeşte să-şi dea demisia.

"Niste obraznici, mă. Nişte fâţe. Îi dau două picioare în gură. Băi, să-ţi trimit demisia, mă. Nişte nesimţiţi. Nu aveţi pic de bun simţ", a fost apostrafarea lui Bunea Stancu către o jurnalistă în timp ce părăsea unde ţinuse conferinţa de presă alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Procese cu Agenţia Naţională de Integritate

Pe lângă relaţia deficitară cu mass-media, Bunea Stancu a fost acuzat de ANI de conflict de interese deoarece că şi-a alocat aproape două milioane de euro din bugetul de stat pentru firmele proprii.

Bunea Stancu este acuzat că, din funcţia de şef al CJ Brăila, a semnat mai multe contracte pe bani publici între instituţia publică şi clubul de fotbal Brăila şi cu Asociaţia Sportivă Handbal Club "Dunărea", la care acţionare majoritare sunt propriile sale firme. Prejudiciul creat bugetului de stat este de 7,5 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro).

ANI a constatat că şeful CJ Brăila a întocmit şi a adoptat atât expunerile de motive şi cât şi hotărârile CJ Brăila şi a semnat contractele de asociere între Consiliul Judeţean Brăila şi S. C. Clubul de Fotbal Brăila S.A., respectiv Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. Problema găsită de inspectorii ANI este că acţionarii majoritari la cele două cluburi sportive sunt firmele controlate de Bunea Stancu. Firma Concivia SA şi SC Hercules SA, sunt deţinute de firma SC Bursagrigrom, iar acţionarul majoritar al acestei firme este chiar Bunea Stancu.

De asemenea, sub semnătura lui Bunea Stancu s-a cedat un autoturism al CJ Brăila către clubul de handbal ”Dunărea Brăila”.

Bunea Stancu este preşedinte al CJ Brăila din 18 iunie 2008, de atunci el deţinând şi calitatea de acţionar majoritar al Bursagrirom. Firma respectivă deţine firma Concivia, care la rândul ei deţine Clubul de Fotbal Brăila. Firma lui Stancu mai deţine şi Hercules SA, prin care controlează clubul de handbal "Dunărea" Brăila, unde Stancu deţine de asemenea funcţia de preşedinte al Consiliului Director.

În septembrie 2011, ANI l-a acuzat pe Gheorghe Bunea Stancu de alte fapte de conflict de interese, după ce a descoperit că, din funcţia de şef al CJ Brăila, Stancu a semnat 5 contracte în valoare de peste 600.000 de euro, fără TVA, între instituţia publică şi firma Concivia SA, pe care o deţine printr-o altă firmă de-a sa - Bursagrirom.

În vara acestui an, la Înalta Curte trebuia să se dea o sentinţă în procesul lui Bunea Stancu cu ANI, dar aceasta a fost amânată pentru luna noiembrie. Bunea Stancu declara înainte să afle că procesul va fi amânat că se gândeşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al CJ Brăila, chiar dacă va câştiga procesul cu ANI.

Achitat la prima instanţă în procesul privind mita la PSD de un milion de euro

DNA l-a trimis în judecată în 2012 pe Bunea Stancu, acesta fiind acuzat că în campania prezidenţială din 2009, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine un milion de euro de la Ioan Nicolae, patronul Interagro.

Prima instanţă care a judecat dosarul – Judecătoria sectorului 1, l-a achitat pe Bunea Stancu, însă sentinţa a fost atacată.

Cum controla acordarea contractelor din judeţ

Deszăpezirea în judeţul lui Bunea Stancu a fost făcută de firma Tancrad, care a câştigat un contract de 3,08 milioane de lei. Firma este deţinută oficial de Cătălin Cristian Stăncic şi mama sa, Adriana Elena Stăncic (75 de ani), însă a fost mereu susţinută de liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu. De altfel, Tancrad Construct, o firmă-satelit a Tancrad, are sediul în acelaşi loc cu Concivia, o altă firmă deţinută de Gheorghe Bunea Stancu.

Atacat de preşedintele Traian Băsescu

Numele lui Bunea Stancu a apărut în mai multe discursuri ale preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat în mai multe rânduri că în cazul OUG prin care guvernul Ponta a decis trecerea celor 2.800 de hectare ale Academiei Agricole către CJ Brăila se poate vorbi de corupţie.

Şeful statului a adăugat că se aşteaptă ca Parchetul General să se autosesizeze în acest caz.

Anul trecut, în luna noiembrie, după intervenţiile repetate ale preşedintelui Traian Băsescu, şeful CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a decis să anuleze licitaţia prin care 2.500 de hectare din terenul primit de la Academia Agricolă urma să fie dat spre închiriere doi ani.

Citește și: