Departamentul Politic
864 vizualizări 20 oct 2018

Proiectul de lege înregistrat recent la Senat de Petru Movilă (PMP) propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informaţiile publice, în sensul  eliminării sintagmei "de regulă" din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea "autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public".

Deputatul PMP susţine că modificarea este necesară pentru a nu mai permite autorităţilor publice să se eschiveze de la acţiunile de informare lunară a populaţiei. În cazul nerespectării prevederilor legii, conducerea autorităţii publice riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Sancţiunile vor fi aplicate pe plan local de către instituţia prefectului, iar la nivel central de către Guvern, prin secretarul general, mai precizează textul iniţiativei legislative.

În proiectul său, Movilă propune ca oamenii nemulţumiţi de modul în care sunt informaţi să poată depună o reclamaţie la conducerea autorităţii publice care nu a respectat legea.

" În condiţiile în care şi conducătorul instituţiei refuză explicit sau tacit să aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sancţionat cu o amendă între 1.000 şi 5.000 lei”, se arată în proiect.

Proiectul iniţiat de Petru Movilă deputat PMP a fost depus la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor având rol decizional pe iniţiativa legislativă.

Televiziunile şi radiourile, obligate să îndemne cetăţenii să meargă la vot

Deputatul PNL Gigel Ştirbu anunţă, la rândul său, că va depune la Parlament proiect care propune ca din 2019 principalele televiziuni şi radiouri să fie obligate să îndemne participarea cetăţenilor la vot în perioada alegerilor electorale. Conţinutul mesajelor va conţine avizul Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Proiectul pe care liberalul urmează să îl înregistreze în Legislativ propune modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

"Comunicările audiovizuale cu caracter educativ privind importanţa şi promovarea, în spaţiul public, a exercitării dreptului de vot trebuie să respecte următoarele condiţii: să informeze şi să educe populaţia în legătură cu importanţa exercitării dreptului de vot; să informeze şi să educe populaţia în direcţia promovării exercitării dreptului de vot; să nu conţină referiri de natură să promoveze instituţii sau persoane. Conţinutul şi elaborarea mesajelor se realizează de către radiodifuzor, cu avizul prealabil al Autorităţii Electorale Permanente. Cu 120 de zile înainte de orice scrutin electoral Autoritatea Electorală Permanentă demarează discuţiile cu radiodifuzorii pentru pregătirea campaniei de informare publică", prevede proiectul legislativ al deputatului PNL Gigel Ştirbu obţinut, vineri, de Mediafax.

De asemenea, conform iniţativei, CNA va comunica AEP, cu o lună înaintea începerii campaniei de informare, lista posturilor de radio şi de televizine care urmează să desfăşoare campaniile. Televiziunilor şi radiourile vor avea obligaţia de a transmite mesaje sub forma unor campanii iniţiate cu 60 de zile înainte de desfăşurarea alegerilor.

"Acestea se vor desfăşura inclusiv în ziua în care au loc alegerile, prin difuzarea unor mesaje, între 3 şi 6 ori pe zi, în intervalul orar 08.00 – 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu propune şi decontarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuielilor, în baza unui deviz şi a facturilor emise. Conform iniţiativei, Legea ar urma să intre în vigoare de 1 ianuarie 2019.

 

Citește și: