102 vizualizări 1 iun 2011

Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră, iar numărul parlamentarilor nu poate depăşi 300 de persoane, se stipulează în proiectul de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului Consiliului Legislativ.

"Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră", se arată la alineatul 2 din articolul 61, legat de rolul şi structura Parlamentului, potrivit proiectului postat pe site-ul Preşedinţiei.

Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Parlamentul României sau în organele administraţiei publice locale şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României, se arată în articolul 37 alineat 2 al proiectului.

Proiectul prevede că organizarea şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin regulament propriu, adoptat cu votul majorităţii membrilor săi. Resursele financiare ale Parlamentului sunt prevăzute în bugetul propriu, aprobat de acesta şi face parte integrantă din bugetul de stat.

Referirile din actuala Constituţie la senatori, deputaţi, Camera Deputaţilor sau Senat sunt înlocuite cu formulele "parlamentari" şi "Parlament".

Cristian Fierbinteanu, fierbinteanu@mediafax.ro

Citește și: